Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ako prežiť Vianoce. Pozor na psychické zdravie
Zdielať na

Ako prežiť Vianoce. Pozor na psychické zdravie

Vianoce by mali byť sviatkami pokoja. Nie vždy a nie každému sa ich ale podarí prežiť bez ujmy na psychickom zdraví. Najmä, ak Vás čaká návšteva príbuzných. Na týchto rodinných stretnutiach sa schádza až príliš veľa rôznych ľudí. A sami dobre viete, že sa nie vždy skončia priateľsky.

Štedrý deň väčšina z nás trávi v úzkom kruhu rodiny. Nasledujúce dni sú ale v znamení rodinných stretnutí. "Je to často jediná šanca, ako sa bejom celého roka stretnúť," tvrdí psychológ Karol Kleinmann. Častokrát sa stáva, že sa rodiny stretnú naozaj v hojnom počte. Nezabúda sa ani na pratety či bratrancov z piateho kolena. Čím viac ľudí, tým väčšia pravdepodobnosť, že dôjde ku konfliktu. Tu je pár rád, ako to všetko zvládnuť bez ujmy na zdraví.

Dobre sa nalaďte

Je potrebné, aby ste sa pred takýmto stretnutím dobre pripravili. Svoju náladu totiž prenášate aj na druhých.

Zistite si, kto príde

Pred samotnou cestou je dobré zistiť si, s kým sa na rodinnej oslave vlastne stretnete. "Pokiaľ viem, že tam bude človek s ktorým sa nemusím, treba sa na to dopredu pripraviť," dodáva psychológ

Nekritizujte

Behom rodinnej stretávky sa nesnažte nikoho kritizovať, aj keď s jeho názorom nesúhlasíte. Snažte sa byť skôr vnímaví a počúvajte. Vyvarovať by sme sa mali aj kontroverzným témam. Vnučka by sa zrejme nestretla s pochopením u svojich starých rodičov s tým, že si ide dať piercing do pupku.

ISIFA

Súvisiace články