Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vianoce na splátky môžu bolieť. Takto sa neoklamete...
Zdielať na

Vianoce na splátky môžu bolieť. Takto sa neoklamete...

Kým vám banka poskytne pôžičku, poriadne si vás preverí. Mnoho ľudí si však paradoxne vôbec nepreklepne inštitúciu, od ktorej si chce peniaze požičať. Podvodníci sa hlásia k slovu najmä teraz pred Vianocami, kedy hotovosť potrebujeme viac než inokedy.

Plánujete si vziať pôžičku na vianočné darčeky? Dôveryhodnosť inštitúcie, od ktorej úver chcete, je na prvom mieste. Či je vami zvolená inštitúcia banková, alebo nebanková, zistíte, keď si na internete kliknete na Register veriteľov.

Objaví sa vám zoznam spoločností, ktoré poskytujú úver. Pri bankách je ako druh veriteľa uvedené - "banka alebo pobočka zahraničnej banky." Ak ide o nebankovku, nájdete tam "iná spoločnosť poskytujúca spotrebiteľské alebo iné úvery".

Banky majú na rozdiel od nebankových subjektov jednu veľkú výhodu. "V prípade, že splácanie úveru neutiahnete, banka vám môže ponúknuť podmienky, ktoré vám situáciu uľahčia. Napríklad odklad splácania, predĺženie splatnosti či zníženie mesačnej splátky," povedala hovorkyňa komerčnej banky Alena Walterová.

Bacha na úroky

V banke sú tiež nižšie úroky než v nebankových spoločnostiach. Tie vám môžu ponúknuť pôžičku, za ktorú zaplatíte až jej 60% navyše. Dobre si preto preštudujte zmluvu - vystríhaje sa zmluvám, v ktorých ručíte svojou nehnuteľnosťou, všímajte si malé písmenká a v hviezdičky. Väčšinou tam sa totiž skrýva nejaký ten háčik.

isifa

Súvisiace články