Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Uhliarik aj lekári majú svoje memorandum. Odvrátia kolaps?
Zdielať na

Uhliarik aj lekári majú svoje memorandum. Odvrátia kolaps?

Po memorande z dielne ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) prichádza niečo podobné aj zo strany lekárov. Oba dokumenty majú jediný cieľ - zabezpečiť, aby slovenské nemocnice 1. decembra neskolabovali. Vyše 2 tisíc lekárov totiž stále nestiahlo svoje výpovede.

"Píšeme aj o transformácii nemocníc na akciové spoločnosti, tiež je tam podrobne vysvetlený Zákonník práce a jeho dodržiavanie a máme tam aj stať o dofinancovaní nemocníc zdravotnými poisťovňami," povedal šéf lekárskych odborov Marián Kollár.

Memorandum chcú odovzdať aj premiérke Ivete Radičovej, či šéfovi parlamentného zdravotníckeho výboru Viliamovi Novotnému. "Je presne v tom duchu, o ktorom hovoríme už niekoľko týždňov," povedal Kollár. Filozofia zvyšovania miezd lekárov je podľa predstáv LOZ rozložená na dve etapy.

"Prvá etapa od januára 2012, druhá etapa od januára 2013," skonštatoval. Podľa neho je potrebné urobiť všetko pre to, aby lekári neodchádzali a mali dostatočné záruky k stiahnutiu výpovedí.

Šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik vyzýva lekárskych odborárov, aby do začiatku budúceho týždňa dali jasnú odpoveď, či súhlasia so zvýšením platov o 300 eur, prijatím protikorupčných opatrení a etického kódexu.

"Ak áno, môžeme sa stretnúť a podpísať Memorandum. Ak nie, znamená to, že nechcú zvýšiť platy o 300 eur, prijať protikorupčné opatrenia a zaviesť etický kódex,“ povedal Uhliarik. Pozrite si celý záznam jeho tlačovky.

Lekár odchádza_nemocnica_ilustračné foto

ISIFA

Súvisiace články