Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rodičia, pozor na vírus RS! Pre deti je životu nebezpečný
Zdielať na

Rodičia, pozor na vírus RS! Pre deti je životu nebezpečný

Určite ste si všimli, že chrípková sezóna je v plnom prúde. Vírusy sa šíria rýchlosťou blesku a hlavne v pracovných a detských kolektívoch. V týchto dňoch pokašliava či posmrkáva takmer každý... Podchladenie aj chrípka pre nás, dospelých, znamená väčšinou pár dní v posteli. Pre malé deti, novorodencov či predčasne narodené deti môže byť vírus životu nebezpečné...

Nemýľte si ho s chrípkou

Práve najväčším problémom pre deti je vírus RS. Je vysoko infekčný a v kolektívoch sa rýchlo šíri. U väčšiny detí sa objaví ako chrípka, čiže zvýšená teplota a zapchatý nos. A v týchto dňoch je na vzostupe. "Takým vrcholom je február, marec. Často sa ale zamieňa za chrípku," varuje lekárka Jaroslava Orosová.

Aj proti RS vírusom si človek v priebehu života vytvára protilátky. Problém nastáva ale u detí do 7. mesiaca života. Pokiaľ rodič príznaky podobajúce sa klasickej chrípke podcení, môže sa to skončiť tragicky.

Vírus je všade okolo nás, aj na predmetoch

Najrizikovejšou skupinou sú predčasne narodené deti. Na Slovensku sa ich každoročne narodí okolo 4 tisíc. Každý vírus pre nich predstavuje riziko trvalých následkov. "Čo je nebezpečné u týchto vírusov, udržia sa aj na predmetoch - hračkách, stole," dodáva lekárka.

Pomáha vakcína

V posledných rokoch pomáha lekárom vakcína. Nárok na ňu majú nielen predčasne narodení, ale aj deti do jedného roka života, ktoré majú problémy so srdcom a pľúcami. Údajne dokonca prieskumy medzi rodičmi ukázali, že deti, ktoré vakcínu dostali, boli v budúcnosti menej choré. Viac sa dozviete vo videu.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články