Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Už je to tu! Vianočné nákupné šialenstvo sa začalo
Zdielať na

Už je to tu! Vianočné nákupné šialenstvo sa začalo

Kým my sme ešte nestihli ani plavky odložiť, druhý koniec sveta už zachvátila predvianočná horúčka. Znie to šialene, no dopyt po vianočných ozdobách, darčekoch, či stromčekoch neustáva aj napriek ekonomickej kríze.

Čínske továrne fičia na plné obrátky. Do extrémneho pracovného tempa ich dostali valiace sa objednávky. Tie prichádzajú od obchodných domov po celom svete, najmä v Spojených štátoch a Európe.

Hlavne, že sa kupuje

"Báli sme sa krízy, a tak sme podnikli niekoľko preventívnych krokov. Oslovili sme starých zákazníkov skôr ako obyčajne a zabralo to. Čo sa však týka vianočného tovaru, ide stále na dračku," vraví spolumajiteľ továrne He Songping.

Kruté pracovné podmienky v Číne

Stromčeky, svetielka či darčeky – hlavne nech to zaváňa Vianocami. Kým naše deti veria, že im darčeky nosí bradatý deduško, pravda je oveľa trpkejšia. Za darčekmi, ktoré za pár dní zovšednejú, sa často skrývajú kruté pracovné podmienky a trvalé zdravotné následky.

"Cítiť mieru inflácie. Aktuálne je to vyše 6 percent. Robím ako ťažný kôň, ale nezarobím takmer nič. Nemám z čoho žiť. Myslím si, že keď zarába fabrika, mali by nám zlepšiť podmienky a aspoň trochu zvýšiť platy," vraví robotník Fu Chensong.


Santa nákupy v ruke má guľu ponúka

TV JOJ

Súvisiace články