Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pozor na heslá! Prezradiť vás môže čokoľvek...
Zdielať na

Pozor na heslá! Prezradiť vás môže čokoľvek...

Meno prvej lásky, dieťaťa, dátum narodenia či poznávacia značka auta! To sú najčastejšie heslá, ktoré si ľudia zadávajú na vstup do e-mailovej schránky, na sociálne siete, ale aj k internet-bankingu! Odborníci varujú! Svoje súkromie aj financie ponúkate ako na dlani! Heslo treba okamžite vymeniť za iné.

Heslo by malo byť tajné. A nemal by o ňom vedieť nik! Vlastne nik by o ňom nemal ani len tušiť! Lenže zo skúseností informačných špecialistov je to v praxi úplne inak! Používatelia počítačov si vyberajú práveže heslá, ktoré sú pre človeka, ktorý sa vyzná, maličkosť nájsť. Napríklad meno svojho psa, svoje meno dátum narodenia...

To je ale obrovská chyba! Základné pravidlá pre výber akého-takého bezpečného hesla sú nasledujúce:

Pri tvorbe hesla pamätajte aj na to, že ho možno niekedy budete musieť vyťukávať aj na inej klávesici, než bežne! Existujú však aj špeciálne programy, ktoré vám heslo vygenerujú a vy si tak nemusíte namáhať vaše mozgové bunky.

Ak už máte heslo vymyslené, nieže si ho nalepíte na monitor počítača! Lebo aj také prípady sa stávajú... Najideálnejšie je mať v zásobe maximálne štyri heslá. Keby ich bolo viac, mohlo by sa stať, že by ste zabudli, ktoré heslo k čomu vlastne používate.

Žena za počítačom, facebook v pozadí

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články