Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Sprievodca na dovolenke. Čo by mal vedieť a kto sa ním môže stať
Zdielať na

Sprievodca na dovolenke. Čo by mal vedieť a kto sa ním môže stať

Od koho očakávame na dovolenke odpovede na všetky otázky? Kto by nám mal pomôcť vyriešiť všetky naše problémy? Delegát, sprievodca alebo vedúci zájazdu? Možno si myslíte, že toto všetko je len jedna osoba, no mýlite sa. Každý jeden z nich má počas zájazdu iné povinnosti. Takže sa pokojne mohlo stať, že ste sa sťažovali tomu nesprávnemu.

Najradšej by ste boli, keby vám kompetentná osoba pomohla vyriešiť všetky problémy a najlepšie ihneď. Zlé ubytovanie, hrozný hluk, hotel ďaleko od pláže, nedostatočný výklad pri pamiatkach... No viete, za kým vlastne s takýmito problémami ísť?

Cestovný ruch totiž turistických sprievodcov rozdeľuje to troch kategórií:

Delegát je osoba, ktorá má počas zájazdu jeden či dvakrát navštíviť účastníka, zistiť, či je všetko v poriadku, privítať ho a rozlúčiť sa s ním. Vedúci zájazdu je kontinuálne prítomný počas celého zájazdu, poskytuje dôležité a praktické informácie a ladí program. Napokon sprievodca je osoba, ktorá bude podávať výklad počas prehliadok miest, obcí. Od tejto osoby by sme mali očakávať asi najviac.

Môže sa stať, že má cestovná kancelária všetky tri tieto funkcie v jednej osobe, no nie vždy je tomu tak. Preto je pred dovolenkou dôležité, aby ste si overili, kto s vami vlastne cestuje.

A kto sa môže stať sprievodcom? Každý, kto dovŕšil vek 18 rokov a má maturitu. A chuť stať sa ním samozrejme. Poprípade ak chýba láska k cestovaniu, ťažko by sme dotyčného prehovorili na sprievodcu. Podľa praxe nesmie chýbať ani dobrá komunikácia a schopnosť vcítiť sa do potrieb klienta. Napokon nesmiete zabudnúť ani na dĺžku vzdelávacích aktivít.

TV JOJ

Súvisiace články