Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hydina? Nie! Odpad, čo končí na našom tanieri...
Zdielať na

Hydina? Nie! Odpad, čo končí na našom tanieri...

Podľa slovenských hydinárov je na Slovensku poriadny problém s kvalitou predávaných výrobkov. Dokonca sa hovorí, že u nás obedujeme či večeriame európsky odpad.

Hypermarkety na Slovensku predávajú nekvalitné výrobky z hydiny aj napriek tomu, že Štátna veterinárna a potravinová správa ich už dávno označila za nevyhovujúce. Navyše vo fastfoodoch a jedálňach sa kontroly takmer nevykonávajú.

"Slovensko je stoka Európskej únie, čo sa týka potravín," vyhlásil člen predstavenstva Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Karol Ponesz.

Príkazy nedodržiavajú najmä veľké zahraničné reťazce. Podľa prezidenta ÚHS Daniela Molnára napríklad francúzske kurča, ktoré obchodníci mali prestať ponúkať kupujúcim už v máji, sa dodnes predáva v obchodných domoch Kaufland, Hypernova i Tesco.

Podľa výsledkov kontroly štátneho orgánu sa pritom na kurčatách nachádzali pomliaždeniny, otvorené zlomeniny, chýbal v nich žlčník alebo kusy kože.

Nekvalitné kurčatá sú však problémom len zahraničných obchodov. "U domácich obchodných reťazcov sme sa s tým nestretli," dodal Molnár. V súčasnosti prebieha voči obchodným reťazcom správne konanie, avšak tento proces je podľa Molnára veľmi zdĺhavý.

isifa

Súvisiace články