Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Narazili ste na búrku? Tu sú rady ako prežiť...
Zdielať na
Zaujímavosti

Narazili ste na búrku? Tu sú rady ako prežiť...

Zdroj: Neusa/ilustračné

Blesk vás môže prekvapiť aj v zdanlivo najbezpečnejšom úkryte. Hoci pravdepodobnosť, že vás zasiahne v prírode je veľmi nízka, odborníci radia, že aj zdanlivo bezpečný úkryt sa môže stať osudným. Pozrite si päť naj rád ako sa bleskom vyhnúť...

Mnohí ľudia si myslia, že vedia, čo robiť v prípade búrky. Často však sú ich úsudky poriadne pomýlené. Množstvo turistov sa napríklad domnieva, že pomôže ak sa človek schová do jaskyne. Nie je to však tak. „Blesk môže zasiahnuť aj ústie jaskyne a určitý pohyb vzduchu, ktorý sa môže v jaskyni vyskytovať môže umožniť prienik prúdu dovnútra,“ vysvetľuje Pavol Toma zo Slovenského vysokohorského a turistického spolku.

Stopercentná ochrana voči bleskom však neexistuje. „Bleskové výboje sa stále nechcú a asi ani nebudú riadiť žiadnymi pravidlami,“ tvrdí dlhoročný turista Pavol Toma. Ak sa však v búrke už ocitnete, pomôžu vám osvedčené zásady.

Päť najdôležitejších rád ako predchádzať zásahom bleskom:

1. Všímajte si známky prichádzajúcej búrky ako nápadné dusno, pribúdajúca oblačnosť, hrmenia v diaľke, náhli pokles tlaku vzduchu, bzučanie pri kovových predmetoch a zježenie vlasov.

2. Ak ste už v búrke, urýchlene opustite vrcholy, hrebene, no aj vlhké miesta. Nezabudnite dodržať bezpečný odstup od oceľových lán a reťazí.

3. Vyhľadajte bezpečné miesta ako les, horské útulne. Ak máte poruke len jaskyňu, nezabudnite na dostatočný odstup od priestoru nad hlavou, bočných stien a vzdialenosti od ústia jaskyne. Relatívne bezpečné sú aj domy, autá, vlaky aj autobusy.

4. Ak ste už schovaný, nezabudnite sa posadiť so skrčenými nohami na izolujúci materiál (suchý batoh, alebo lano).

5. Dodržujte vzdialenosť minimálne 2 metre od predmetov, ktoré nie sú zaistené bleskozvodom.

Zdielať na

Súvisiace články