Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nevidiaci Lukáš vie skladať Rubikove kocky v rekordnom čase
Zdielať na

Nevidiaci Lukáš vie skladať Rubikove kocky v rekordnom čase

NOVÉ SADY / Lukáš (33) z Nových Sadov dokáže vytvárať obrazy z Lega. Jeho najnovší výtvor zabral takmer celú stenu. A pritom je už roky takmer nevidiaci. Dokonca je aj dvojnásobným slovenským rekordmanom - v skladaní Rubikovej kocky a vlastní aj najväčšiu zbierku hlavolamov.

​"Zrak som začal strácať pred 5 rokmi a v súčasnosti mám len 10 % zraku," povedal nevidiaci Lukáš Both. Lukáša známa stavebnica uchvátila ešte v čase, keď bol zdravé vidiace dieťa. Aj so zvyškami zraku kocky skladá stále. Jeho najnovšie dielo venoval obľúbenej skupine. "Je to presne ich logo originálne, ktoré majú na svojej oficiálnej stránke," priblížil Lukáš. 

Na výtvor 33-ročný Lukáš použil až 50-tisíc kociek zo stavebnice. "Má 3 metre na výšku a 3 metre na šírku a má aj svetelné efekty," opísal Lukáš. Zložiť stavebnicový obraz trvalo mužovi 2 mesiace. Nie vždy sa mu darilo, napríklad rozoznať farby. Oči mu tak nahrádzal syn. "Mu pozerám chyby a občas mu nič ani nenájdem a nemusí opravovať," povedal Lukášov syn. 

Človek dokáže čokoľvek aj napriek hendikepom

Stavebnica bude stáť ešte pár týždňov potom ju Lukáš rozoberie a urobí iný obraz. Má aj najväčšiu zbierku hlavolamov, s ktorou sa dostal do knihy rekordov. Rekordmanom je aj v rýchlom skladaní Rubikovej kocky, ako nevidiaci. "Oficiálny rekord je 136 sekúnd, ale v súčasnosti to už dokážem okolo 1 minúty," pochválil sa Lukáš. 

Rubikovu kocku redaktorka zamiešala. Kocku sa Lukášovi podarilo zložiť za 1,15 sekúnd. O skladaní kociek nakrúca aj videá a toto je jeho motto, ktorým sa riadi. "Človek dokáže čokoľvek aj napriek prekážkam a hendikepom," povedal Lukáš. 

Súvisiace články