Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ozónová diera sa pomaly regeneruje. Úplne zotaviť sa má okolo roku 2060
Zdielať na

Ozónová diera sa pomaly regeneruje. Úplne zotaviť sa má okolo roku 2060

BRATISLAVA / Pamätáte sa ešte na freón? To je plyn, ktorý sa kedysi používal v chladničkách a sprejoch a neskôr bol zakázaný, pretože narúšal ozónovú vrstvu Zeme. Sú to už takmer štyri desaťročia, čo sa freóny nesmú používať a až teraz odborníci z OSN prichádzajú s dobrou správou o "zdravotnom" stave ozónovej vrstvy. Ak ľudstvo neurobí ďalší zlý krok - ako napríklad postreky sírou - sme na polceste k jej úplnému zotaveniu.

Vyzerá to tak, že pokiaľ ide o problém ozónovej diery, ľudstvo si predsa len dalo povedať a v celom svete prestalo vyrábať škodlivé látky. Teda látky poškodzujúce ozónovú vrstvu. Ide najmä o freóny, ktoré sa v minulosti používali v chladiacich zariadeniach a sprejoch. V roku 1985 bol podpísaný takzvaný Montrealský dohovor o zákaze výroby a spotreby týchto látok v priemysle. Vďaka tomu dnes odborníci z EÚ a OSN prichádzajú s dobrou správou. "Vydali vyhlásenie, že ozónová diera sa pozvoľna regeneruje," informovala meteorologička Miriam Jarošová.

"Pre mňa je to aj signál v tom, že keď ako ľudstvo chceme, tak to dokážeme," povedal odborník na životné prostredie a europoslanec Martin Hojsík. Stenčenú časť ozónovej vrstvy, takzvanú ozónovú dieru, začali odborníci pozorovať už od roku 1979 a jej zaceľovanie nebolo až také hladké. Odborníci predpokladajú, že uzdravovanie ozónovej vrstvy bude pokračovať, až sa napokon dostane na hodnoty zo 70-tych rokov. Chvíľu to ešte vraj potrvá. "Odborníci tiež povedali, že k úplnému zotaveniu ozónovej vrstvy príde v druhej polovici tohto storočia, niekedy okolo roku 2060," pokračovala Miriam Jarošová.

Samozrejme, za predpokladu, že Montrealský dohovor budú všetky krajiny dodržiavať aj naďalej. Pokiaľ nie, zarábame si na katastrofu. "Ozónová vrstva je veľmi tenká, takže už jej malé stenčenie spôsobuje problémy všetkému živému na Zemi," vysvetlila meteorologička. Niektorí odborníci ale poukazujú na ďalšiu možnú hrozbu - v snahe znížiť globálnu teplotu do úvahy pripadá riešenie, že by sa do stratosféry masívne vstrekovala síra, ktorá by odrážala slnečné lúče do vesmíru a tým by došlo k ochladeniu podobne ako po výbuchoch sopiek. "Akékoľvek pokusy o takýto geoinžiniering na celoplanetárnej úrovni považujem za rizikové, pretože my nie vždy vieme presne odhadnúť, aké vedľajšie efekty môže mať naša činnosť," upozornil Martin Hojsík.

Napríklad zvýšený výskyt búrok, pričom búrky produkujú ďalší nežiadúci plyn. "Je to aj oxid dusný, ktorý podľa vedcov spôsobuje klimatické zmeny," doplnil Hojsík. Oxid dusný, teda rajský plyn, prispieva nielen k skleníkovému efektu, ale poškodzuje aj ozónovú vrstvu. Oxidy dusíka, či už vyrobené búrkami, alebo spaľovaním fosílnych palív, narúšajú ozónovú vrstvu.

Súvisiace články