Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudia šetria aj znížením teploty v bojleroch, hrozí im ale nakazenie nebezpečnou baktériou
Zdielať na

Ľudia šetria aj znížením teploty v bojleroch, hrozí im ale nakazenie nebezpečnou baktériou

HUMENNÉ / Ak sa snažíte ušetriť energie tak, že znižujete teplotu vody v bojleri, nerobte to. Môžete sa nakaziť nebezpečnou baktériou legionela, pre ktorú je práve vlažná voda ideálna. Na významný nárast počtu nakazených upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

O tejto baktérii nám povedala aj dcéra pacienta. "Dostal sa do ťažkého stavu, že má zápal pľúc, sme nevedeli čo s ním bude. Bol na umelej pľúcnej ventilácii v umelom spánku na áre," uviedla. Rozhodla sa prehovoriť z dôvodu, aby ostatných pred zbytočnými problémami vystríhala. "Počula som od mnohých ľudí, že znižovali teplotu na bojleroch kvôli tomu, že energie sú veľmi drahé a idú hore, ale sama na svojej osobnej skúsenosti v rodine viem, že tie peniaze človek radšej oželie," dodala dcéra.

Za posledné desaťročie takýto prípad v humenskej nemocnici neevidujú. Štatistika hovorí, že za posledných 40 rokov mali len dvoch pacientov nakazených legionárskou chorobou. Kým kedysi počty prípadov na celom Slovensku rátali na prstoch, za rok 2022 to bolo 135 prípadov. "Slovensko, ako aj ostatné európske krajiny, eviduje významný nárast počtu legionelóz najmä v súvislosti s teplou vodou. Podmienky s teplotou medzi 25  – 45 °C sú ideálne na jej množenie," vyjadrila sa hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR. "Prenáša sa výlučne kvapôčkovou nákazou, to znamená, že mikroaerosol sa z kontaminovanej vody dostanú do pľúc a spôsobujú infekciu, bolesti svalov, teplotu, kašeľ, rozvíja sa dýchavica, spomalená činnosť srdca, je diagnostikovaný zápal pľúc a je nevyhnutná intravenózna antibiotická liečba," povedala infektologička Emília Tkáčová.

Kde sa nakazil humenský pacient, to jasné nie je

"Som si myslela, že niekde na ubytovni, kde bol ubytovaný, on to aj doma na chvíľu nastavil. Aj v práci to mali nižšie nastavené," vyjadrila sa dcéra pacienta. Rastúci počet prípadov tzv. Legionárskej choroby hlási aj susedné Česko. Vlani sa tam počet pacientov zvýšil o 20 percent a dôvodom má byť práve to, že ľudia v rámci úspor znižujú teplotu vody v bojleroch.

Takto sa legionárskej chorobe vyhnete

"Neznižovať teplotu v bojleroch, legionela hynie pri teplote nad 60 stupňov, pri dlhšom státí, pokiaľ sa nepoužívajú vodovodné potrubia, treba po návrate prepláchnuť intenzívnejšie," informovala infektologička. Pozor by sme si mali dať aj v ubytovacích zariadeniach. "Dlhodobo sa totiž potvrdzuje, že prevádzkovatelia a vlastníci budov sa snažia znižovať teplotu teplej vody, ktorá tak vytvára ideálne prostredie pre množenie patogénnych baktérií," dodala Račková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy