Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Spomalená justícia na Slovensku si pýta vysokú daň. Súdne prieťahy nás ročne stoja státisíce eur
Zdielať na

Spomalená justícia na Slovensku si pýta vysokú daň. Súdne prieťahy nás ročne stoja státisíce eur

BRATISLAVA/ŽILINA / Ústavný súd vlani priznal sťažovateľom odškodnenie v sume viac ako milión eur. Rezort spravodlivosti hovorí o behu na dlhú trať. Dôvodom je vraj zlá organizácia práce na jednotlivých súdoch.

33-ročnej Žilinčanke sa zdá, že jej rozvod trvá príliš dlho a vraví, že jej to veľmi komplikuje život. "Je to proste neúnosné, deväť mesiacov čakať na jeden desaťminútový rozvod," opísala žena v rozvodovom konaní. "Vzhľadom na dlhodobú PN-ku konajúcej sudkyne, bola vec po šiestich týždňoch preradená ďalšej sudkyni a po návrate bola v decembri vrátená," vysvetlila hovorkyňa Krajského súdu v Žiline, Anna Dudová Záborská. V čase, keď táto žena podala žiadosť o rozvod čakala dieťa s manželom, s ktorým už ale žiť nechcela. "Už sa narodilo aj dieťa a rozvod bol podávaný počas tehotenstva," skonštatovala. "Súd musel časť veci prerozdeliť, keďže ide už o rozvod s maloletým dieťaťom, o ktorom musí rozhodovať sudca z poručenského oddelenia," vysvetlila Záborská.

Žilinský okresný súd ale nezabudol na dôležitú záležitosť, ktorá sa týka malého bábätka. "Vydal súd neodkladné opatrenie, ktorým dočasne upravil pomery k maloletému dieťaťu a určil dočasné výživné, čiže aktuálne sú záujmy dieťaťa zabezpečené," opísala Záborská. 

Na Slovensku nie je ničím výnimočným, že ľudia sa dožadujú spravodlivosti aj niekoľko rokov. V prípade, že súd nekoná jeden a pol až dva roky, môže poškodený žiadať o nápravu. Ústavný súd podľa závažnosti väčšinou priznáva odškodnenie v sume tisíc až dvetisíc eur. Vysoký počet porušenia práv sťažovateľov konštatoval Ústavný súd SR napríklad vlani.

TV JOJ

"V roku 2022 vyslovil Ústavný súd SR porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie záležitosti, v primeranej lehote dohovoru v 383 nálezoch, z čoho v 342 nálezoch priznal sťažovateľom finančné zadosťučinenie spolu vo výške 1 047 550 eur," uviedla hovorkyňa ÚS SR, Martina Ferencová.

Jeden z oslovených advokátov tvrdí, že sťažovať sa na prieťahy je zbytočné. "Ja radšej radím klientom, aby nepodávali sťažnosť na prieťahy, aby tolerovali tie prieťahy, pretože štatisticky je zistené, že tí, ktorí sa potom sťažujú, tak prehrajú potom tú základnú vec," vysvetlil advokát Juraj Bizoň. "Veľká časť práce súdov je viazaná na byrokratickú agendu, ktorú by mohol zvládať aj podporný personál, či už asistenti, vyšší súdni úradníci. To chceme zásadne posilniť," vyjadril sa poverený minister spravodlivosti, Viliam Karas.

K urýchleniu súdnych procesov má pomôcť 120 nových pracovných miest pre vyšších súdnych úradníkov. Vytvorené majú byť práve na súdoch, kde sú najväčšie prieťahy. "Sudcov máme v zásade dostatok, vedia rozhodovať, ale práve tá administratíva ich zavaľuje," uviedol Karas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy