Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Na oblohe bolo vidieť farebné oblaky. Ide o záhadu?
Zdielať na

Na oblohe bolo vidieť farebné oblaky. Ide o záhadu?

BRATISLAVA / V noci zo soboty na nedeľu nastali zvláštne reakcie magnetosféry Zeme. Vyplýva z diskusie na sociálnej sieti k záznamu, ktorý bol nasnímaný zo stránky americkej NASA. Narušené magnetické pole mohlo spôsobovať poruchy citlivých prístrojov. Čo presne sa stalo vysvetlili slovenskí odborníci.

Magnetická bublina Zeme sa počas víkendu podľa viacerých správala zvláštne, čo na sociálnej sieti vyvolalo diskusiu. Záznam animácie zobrazuje zmeny magnetického poľa Zeme krátko po polnoci z 19. novembra. Relatívne pokojné pole sa začali meniť a vidieť tu akoby sa v ňom vytvárali farebné oblaky, ktoré vychádzajú zo Zeme a postupne odchádzajú preč. "To bola hustota plazmy v magnetosfére a tá sa menila pomerne výrazne," povedal Pavol Bobík z Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied. 

Magnetické pole Zeme nás chráni pred kozmickým žiarením a pred časticami, ktoré k nám vystreľuje Slnko. "Taká interakcia nie je prospešná pre naše technológie, ani pre život na Zemi," dodal Roman Nagy, astrofyzik z fakulty matematiky, fyziky a informatiky z Univerzity Komenského. Naša Zem je ako obrovský magnet, ktorý si okolo seba vytvára magnetické siločiary. Takto by vyzerali v pokojnom stave. Lenže pokojný stav v podstate ani neexistuje.

"Zem je neustále bombardovaná časticami od Slnka, tak aj magnetické pole Zeme je deformované. Reálne vyzerá ako chvost kométy," doplnil Nagy. Počas víkendu animácia ukazuje na pohľad búrlivé zmeny. Čo sa vlastne dialo? "To, čo tam je možné vidieť, je odozva magnetosféry, pričom je škálovaná tak, aby bola dobre viditeľná. Ale to neznamená, že sa čosi výrazné dialo," ozrejmil Bobík. 

Inými slovami, podľa skutočných dát nedošlo k výrazným výchylkám. Také sa stávajú často. Výrazné farebné odtiene sa používajú len na to, aby boli aj menšie zmeny výraznejšie odlíšené. "Keď sa pozrieme na čísla, vidíme, že nič extra sa v noci z 19. na 20. novembra nestalo," vysvetlil Bobík. V tomto prípade však išlo o silnejšie nabitú plazmu, na ktorú reagovalo magnetické pole Zeme. Odborníci neustále monitorujú magnetické pole Zeme, ale aj slnečnú aktivitu, aby v prípade slnečnej búrky ohli včas ochrániť technológie. 

Súvisiace články