Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Plné zásobníky a mierna zima dávajú Európe nádej. Zmeniť to môže úplné zastavenie ruského plynu
Zdielať na

Plné zásobníky a mierna zima dávajú Európe nádej. Zmeniť to môže úplné zastavenie ruského plynu

BRATISLAVA / Európska únia je na tom z hľadiska energetickej bezpečnosti lepšie, ako sa očakávalo. Zásobníky plynu sú takmer plné a mierna zima dáva nádej na bezproblémové zvládnutie najbližších mesiacov. Škrtom cez rozpočet by však mohlo byť úplné zastavenie ruského plynu, ktoré by opäť zatriaslo cenami.

Starý kontinent zažíva energetickú revolúciu, ktorá má dva hlavné ciele: v prvom rade prežiť a v tom druhom sa zbaviť závislosti na Rusku. "Energetika sa stala súčasťou ruskej vojny nielen voči Ukrajine, ale voči celému európskemu kontinentu," uviedol politický analytik Pavol Demeš. Napriek tomu, že podiel ruského plynu klesol v Európe na 10 %, Kremeľ ešte stále môže miešať karty. Ak totiž Moskva kohútiky definitívne utiahne, môžeme mať v Európe problém. "Určite by to s cenami zahýbalo, ale nemalo by to, podľa mňa, až taký dramatický dopad," povedal riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Rastislav Ňukovič. 

Podľa redaktora Energie-portal.sk Radovana Potočára by bolo veľa väčším problémom odstavenie alebo obmedzenie dodávok LPG, než odstavenie ruského plynu. Stačí, ak ceny plynu klesnú a zahraničné tankery si to namieria do Ázie. "To by znamenalo, že v Európe môže byť plynu relatívne menej," doplnil Potočár. 

Výzvou tak môže byť aj budúca zima. Bez dostatočného množstva terminálov na skvapalnený plyn a bez toho ruského by sme mali čo robiť. "Bude ťažké dosiahnuť tie úrovne naplnenosti zásobníkov, aké sú teraz," vysvetlil Ňukovič. Otáznikov a neistoty je aj pri elektrine preto stále viac ako dosť. V súčasnosti je isté jedine to, že ceny energií budú rásť a tento trend sa nemusí zastaviť ani na budúci rok. "Treba mať viac dodávateľov, aby sme boli energeticky bezpečnejší, aby sme si my mohli vyberať od koho chceme a za aké ceny," ozrejmil europoslanec Ivan Štefanec. Zároveň však bude treba energiami aj šetriť. "Keď budeme znižovať dopyt, budeme znižovať aj cenu," dodal Štefanec. 

Spotrebu sa síce čiastočne podarilo znížiť, no cieľ na najbližšie obdobie zostáva rovnaký. "Stabilizácia cenovej úrovne pre všetky kategórie odberateľov energií na úrovniach, ktoré budú pre nich prijateľné," uzavrel minister hospodárstva Karol Hirman. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy