Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rodičovský dôchodok odhaľuje stále nové diery. Diskriminuje určité skupiny obyvateľov
Zdielať na

Rodičovský dôchodok odhaľuje stále nové diery. Diskriminuje určité skupiny obyvateľov

BRATISLAVA / Rodičovský dôchodok, ktorý začne platiť od januára, odhaľuje stále nové a nové diery, ktoré v konečnom dôsledku diskriminujú určité skupiny obyvateľov. Novela napríklad nemyslí na rodičov zdravotne znevýhodnených detí, či tých, ktorí pracujú v zahraničí. No a ďalšou skupinou, ktorá s rodičovským dôchodkom nemôže počítať, sú rodičia, ktorých deti pracujú v službách ministerstva vnútra či obrany.

"To je úplne nedomyslené, pretože pokiaľ to dieťa pracuje a platí odvody, ale v takzvaných silových rezortoch, tak za takéto deti nebudú rodičia dostávať ani jedno euro," uviedol lektor v oblasti sociálneho zabezpečenia Jozef Mihál. Rozhodne sa nebudú tešiť rodičia rodičia policajtov, záchranárov, či hasičov a ďalších profesií, ktoré spadajú pod silové zložky, ako napríklad vojaci, členovia horskej služby, či colníci.

Sociálna poisťovňa sa bráni tým, že vyplatenie rodičovského dôchodku sa týka len tých detí, ktoré zo mzdy odvádzajú sociálne poistenie do sociálnej poisťovne. "V prípade týchto profesií ide o inú situáciu pretože, je tam inú druh, iný spôsob sociálneho poistenia, ktorý neodvádza do Sociálnej poisťovne. A tým pádom vyplácanie rodičovského dôchodku rodičom takýchto detí nie je možné," povedal hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

V tomto prípade tak o prilepšenie k dôchodku bude ukrátených tisícky rodičov. "Rezortom zastrešujúcim bezpečnostné zložky, ktoré majú iné dôchodkové systémy ako spravuje sociálna poisťovňa, sme ponúkli zapojenie do poskytovania rodičovského bonusu, oni v tom čase neprejavili záujem poskytovať rodičovský bonus z vlastného dôchodkového systému. Minister Krajniak verí, že ich v budúcnosti presvedčíme, aby mohli rodičovský bonus dostávať aj rodičia príslušníkov bezpečnostných zložiek," vyhlásila hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Eva Rovenská.

Ak sa to nepodarí, je tu aj iné riešenie, ktoré by tieto diery zaplátalo. Inšpirovať by sme sa mohli u našich západných susedov. "V Českej republike rodičia dostávajú rodičovské dôchodky tak isto, ale na každé dieťa plošne 500 korún, čiže 20 eur mesačne, aj za deti ,ktoré sú policajti," uzavrel Martin Kontúr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy