Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vojnoví novinári na Ukrajine to majú náročné. Ich ochrana je dôležitá
Zdielať na

Vojnoví novinári na Ukrajine to majú náročné. Ich ochrana je dôležitá

AVDIJIVKA / Niektorí sa ocitli pod paľbou delostrelectva a rakiet, a na miestach, kde doteraz pokojne žili sa vytvorila frontová línia. Práca novinárov na Ukrajine je v tomto období mimoriadne dôležitá. Z mnohých ukrajinských sa stali vojnoví reportéri takpovediac zo dňa na deň. Naša kolegyňa Katka Kleknerová sa na Ukrajine rozprávala so skúsenou vojnovou reportérkou z Charkova aj o tom, prečo je ochrana novinárov taká dôležitá.

Vojna u nás netrvá 8 mesiacov, ale 8 rokov, hovoria Ukrajinci. Už v 2014 tom roku sa začali viesť boje o Donbas, v ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny zomrelo vyše 13 tisíc ľudí. Frontová línia sa posúvala minimálne, delostrelectvo však pálilo na toto územie každý deň. "Teraz strieľajú? Áno, aj teraz strieľajú. Každý deň, každý deň boží," povedal Avdijivky. 

Na Ukrajine prišlo o život 36 novinárov, nechcem aby zomierali ďalší – začína nám vysvetľovať, aká dôležitá je pre nich príprava, 42-ročná vojnová reportérka Oľga z Charkova. "Aj ja som zažila situáciu, v ktorej mi išlo o život. Spolu s celým štábom som sa ocitla pod paľbou z ruských vrtuľníkov. Bolo to pri evakuácii civilistov," povedala Oľga. V každej vojne má práca novinárov a dokumentaristov mimoriadny význam. Ich videozáznamy a fotografie sú nenahraditeľným svedectvom. Na to, aby záber z vojnovej oblasti ich posledným ale musia byť pripravení.

"Aj takýto pás je podstatný - na lekárničku, a na druhej strane náhradný zdroj, či nabíjačky. Balistická vesta by mala mať ochranu aj na krku," povedal generálny riaditeľ ukrajinského výskumného inštitútu obranných technológií Anton Semenov. Pravidlá vojen zakotvené v ženevských konvenciách sa ale v tejto vojne nedodržiavajú. Tu nebojujú proti sebe iba armády, do vojny sú vtiahnutí civilisti, ktorí v nich platia životom. Aj novinári. "Novinári vo vojnových oblastiach by mali mať aspoň základy z taktickej medicíny, zodpovednosť a pamätať si, že žiadna reportáž nemá vyššiu cenu ako ľudský život," doplnila Oľga.

V teréne sa treba vyhýbať opusteným budovám, v ktorých môžu byť míny. Nakrúcanie by malo prebiehať v strede izby, nie pri okne a aj záblesk z objektívu môže byť pre snajpera cieľ. Prechádzať iba po asfaltových cestách, prípadne koľajami po tanku alebo inej ťažkej techniky. "Rýchlosť zverejnenia materiálu musí byť na druhom mieste. Na tom prvom je bezpečnosť novinára a respondentov, s ktorými robí interview," uzavrela Oľga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy