Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladá pilotka na slovenskom lietadle obletela svet: Blíži sa k svetovému rekordu
Zdielať na

Mladá pilotka na slovenskom lietadle obletela svet: Blíži sa k svetovému rekordu

SENICA / Má len devätnásť rokov a už ašpiruje na titul najmladšej pilotky, ktorá sama obletela svet. A použila pritom slovenské lietadlo. Presnejšie povedané, ešte stále používa. Zara Rutherford pristála u nás v Senici a svetový rekord dosiahne až potom, keď doletí domov do Belgicka.

Zara si vybrala na svoj let ultraľahké slovenské lietadlo, ktorého výrobca sídli na letisku v Senici. Jej pokus o rekord sa začal vlani, 18. augusta 2021, v Belgicku. Navštívila vyše 20 krajín a pristála na viac ako 40-tich letiskách z plánovaných 52. Cestu má už takmer za sebou. "Je neuveriteľné byť späť na Slovensku, ešte si to veľmi neuvedomujem, ale som rada, že som tu konečne po 5 mesiacoch," vyjadrila sa pilotka Zara Rutherford.

Podľa jej slov bola cesta oveľa ťažšia ako očakávala, no dodala, že na ňu nikdy nezabudne. Spomína aj na svoj najdesivejší zážitok : "Pri prelete cez Pacifik som kvôli oblakom letela naozaj nízko nad vodou. Vtedy som si uvedomila, že ak sa niečo pokazí, bude to naozaj zle." Lietadlo absolvovalo ťažké podmienky. Zara letela pri plus 35°C, aj pri mínus 35°C. Niekedy sa vyskytli aj technické problémy, ktoré musel výrobca riešiť.

"Taká najkritickejšia vec bola, že v Amerike mala upchatý pitot-staticky systém, takže keď odštartovala, neukazoval rýchlomer, ale teda zvládla to," vysvetlil výkonný riaditeľ SHARK.AERO, Vladimír Pekár. Zara taktiež počas cesty stretla množstvo zaujímavých ľudí, ako vedcov z NASA v Grónsku, záchranárov, či pilotov bojových lietadiel. Z krajín na ňu najviac zapôsobila Saudská Arábia, najmä pre svoju púšť a tiež Sibír. Teší sa už na svoju rodinu a priateľov, no a na otázku, či by sa na podobnú cestu dala znova, odpovedala jednoznačne : "Nie, už to neurobím, bolo to ťažké."

Súvisiace články