Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na ostrove Tonga vybuchla podmorská sopka: Kvôli vlne cunami museli ľudí evakuovať
Zdielať na

Na ostrove Tonga vybuchla podmorská sopka: Kvôli vlne cunami museli ľudí evakuovať

Archívna reportáž

TONGA / Tichomorské súostrovie Tonga po mohutnom výbuchu podmorského vulkánu vydalo varovanie pred cunami. Kvôli vlne vysokej cez jeden meter sa museli evakuovať ľudia žijúci blízko pobrežia vrátane tonžského kráľa Tupoua VI. Menšia prílivová vlna dorazila aj na Americkú Samou, varovanie vydalo aj Fidži.

Ako uviedol austrálsky meteorologický úrad, podmorská sopka Hunga Tonga, ktorá leží asi 65 kilometrov od metropoly súostrovia, vybuchla v piatok, 14. januára. Satelitné snímky ukázali, ako sa nad morskou hladinou zdvihol obrovský, až päť kilometrov široký oblak popola, pary a sopečných plynov do výšky zhruba 20 kilometrov.

Erupcia spôsobila cunami vysokú 1,2 metra, k pobrežiu pri hlavnom meste Nuku'alofa dorazili vlny s výškou cez 80 centimetrov. Na Americkej Samoi boli prílivové vlny vysoké zhruba 60 centimetrov. Varovanie pred vlnami a vzostupom hladiny mora vydal dokonca aj Nový Zéland vzdialený skoro 2 000 kilometrov.

Pobrežné oblasti na hlavnom tonžskom ostrove Tongatapu, zaplavila zdvihnutá hladina, ako ukázali zábery zverejnené na sociálnych sieťach. Agentúra AP s odkazom na miestne médiá uviedla, že konvoj policajných a armádnych vozidiel pomáhal aj s evakuáciou kráľa Tupoua VI., ktorý má sídlo v paláci blízko pobrežia. Po erupcii sa do ovzdušia dostalo aj veľké množstvo popola, ktoré zatmelo oblohu. "Prší popol a drobné kamienky," uviedol jeden z užívateľov sociálnej sieti Twitter v popise k fotografiám.

Súostrovie Tonga leží zhruba 1 900 kilometrov severne od Nového Zélandu v tektonicky aktívnej oblasti na rozmedzí dvoch litosferických dosiek. Podmorská sopka Hunga Tonga tam vybuchla aj v roku 2015, niekoľko aeroliniek kvôli tomu vtedy muselo rušiť lety.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy