Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Naozaj potrebujete okuliare na čítanie? Vieme ako sa ich zbaviť
Zdielať na

Naozaj potrebujete okuliare na čítanie? Vieme ako sa ich zbaviť

Zdroj: Shutterstock

INZERCIA / Počuli ste už o presbyopii? Nie? A čo tak vetchozrakosť? Stále nič? Syndróm krátkych rúk? Možno už začínate tušiť. Ak neviete o čo ide, pravdepodobne ste ešte neoslávili 40. narodeniny. A ak áno, tak len prednedávnom. Presbyopia je totiž očná vada, ktorá postihne každého človeka a bez okuliarov na čítanie nedokážete zaostriť na text v knihe či v mobile. Sú však aj iné riešenia.

 Rovnako ako iné časti organizmu, aj naše oči starnú. Vekom sa menia ich vlastnosti a prichádzajú zrakové problémy. Niektoré očné choroby a vady sú spôsobené pôsobením rôznych rizikových faktorov súvisiacich najmä s našim životným štýlom či prostredím, v ktorom sa najčastejšie nachádzame. Na iné má dominantný vplyv vek a tak je zhoršenie zraku prirodzené a zároveň aj očakávané. Medzi takéto očné chyby patrí aj presbyopia. Prejavuje sa stratou schopnosti zaostriť na veľmi blízke predmety. Tie vidíme rozmazane a čím sme starší, tým viac „od tela“ si ich musíme dávať. Určite ste si všimli, že si vaši rodičia či starí rodičia nasadzujú okuliare, keď im ukazujete fotky z dovolenky alebo keď si otvoria svoju obľúbenú knihu. A ak okuliare na čítanie práve pri sebe nemajú, telefón či fotografiu dávajú čo najďalej od očí. Z toho vzniklo ľudové pomenovanie „sydróm krátkych rúk.“ Každý totiž príde do veku, kedy mu ruky na to, aby dokázal zaostriť, nebudú stačiť.

Zlé videnie spôsobené presbyopiou sa dá korigovať

Vetchozrakosť, čo je iné pomenovanie presbyopie, sa zhoršuje až do približne 65. roku života. Potom sa zastabilizuje a viac sa nevyvíja. V tom čase vás už ale môže začať trápiť katarakta, inak tiež sivý či šedý zákal. Jedná sa o vekom podmienené očné ochorenie, ktoré sa prejavuje zakaľovaním ľudskej šošovky a následne zahmleným videním, zvýšenou citlivosťou na svetlo či zhoršeným zrakom za tmy a šera. Je preto možné povedať, že po štyridsiatke budete zhoršovanie zraku pociťovať kontinuálne po celý zvyšok života. Je však možné sa tomu vyhnúť. Ako? Čítajte ďalej.

Vráťme sa ku presbyopii. Jej príčinou je starnutie ľudskej šošovky. Zdravá šošovka sa dokáže prispôsobovať. Rozťahuje a sťahuje sa v závislosti od toho, či sa pozeráte do diaľky alebo zaostrujete na predmety v blízkej vzdialenosti. Vekom túto schopnosť stratí a človek začína pociťovať problémy s videním na blízke vzdialenosti. Spravidla sa presbyopia prejavuje najskôr u ďalekozrakých ľudí, neskôr u tých, ktorí problémy so zrakom nemali a nakoniec u pacientov s krátkozrakosťou.

Základnou korekčnou pomôckou pre pacientov trpiacich presbyopiou sú okuliare na čítanie. Tým z vás, ktorí už máte okuliare s plusovými či mínusovými dioptriami tak pribudnú ďalšie. Ak ste sa vám zdalo nosenie okuliarov doteraz nepraktické, teraz to pre vás bude horšie. A o tých z vás, ktorí ste celý život až doteraz okuliare nepotrebovali, bude ešte náročnejšie si na nezvykať.

Ak sa chcete vyhnúť aspoň potrebe striedať viacero druhov okuliarov odporúčame investovať do okuliarov s multifokálnymi sklami. Tie navonok vyzerajú ako úplne bežné monofokálne sklá, ale vo svojej štruktúre sú rozdelené na dve či tri zóny podľa toho, či vás okrem presbyopie trápi aj ďalekozrakosť alebo krátkozrakosť, prípade obidve tieto refrakčné chyby. Okuliare s multifokálnymi sklami vám tak umožnia dobré videnie do všetkých vzdialeností.

Zároveň je potrebné tiež dodať, že okuliare vám síce umožnia lepšie videnie, ale presbyopiu nevyliečia, ani nezastavia jej zhoršovanie sa. A tiež sa netreba spoliehať ani na to, že vás problém s určitosťou vyriešia multifokálne sklá. Nie sú totiž vhodné pre každého, niektorí pacienti si na ne totiž nedokážu zvyknúť.

Presbyotické kontaktné šošovky môžu vyhovovať aj aktívnejším ľuďom

Nosenie okuliarov môže byť obmedzujúce či nebezpečné. Sú vyslovene nevhodné pri určitých druhoch športu či povolaniach. Alternatívou môžu byť špeciálne presbyotické kontaktné šošovky. Sú o niečo drahšie ako bežné šošovky, ale pre mnohých predstavujú menej „bolestné“ a praktickejšie riešenie ako okuliare. Vetchozrakosť ale nedokážu odstrániť ani ony.

Operácia, ktorá vyrieši hneď niekoľko zrakových problémov

Kým na presbyopiu existujú korekčné pomôcky, vyššie spomínanej katarakty je možné sa zbaviť jedine operačným zákrokom. Síce platí, že na rozdiel od presbyopie šedý zákal nepostihuje každého, avšak ak sa rozhodnete pre operačné odstránenie presbyopie, eliminujete zároveň natrvalo aj riziko vzniku katarakty.

Podstatou zákroku je totiž výmena opotrebovanej ľudskej šošovky. V závislosti od metódy a od ďalších zrakových vád sa do oka voperuje nová monofokálna, multifokálna či trifokálna umelá šošovka. Vďaka chirurgickému zákroku sa pacient môže zbaviť okuliarov na všetky vzdialenosti. Navždy si tak zabezpečí bezproblémový zrak a život bez okuliarov.

Ponuka metód, ktoré sa využívajú na výmenu šošovky, je viacero. Medzi najmodernejšie metódy patrí FEMTO Z-Prelex, ktorú má vo svojej ponuke najväčšia a najkomplexnejšia slovenská sieť očných kliník iClinic. Jej zakladateľ a hlavný lekár, MUDr. Ivo Ďurkovič vysvetľuje: „Na rozdiel od iných metód, základom metódy FEMTO Z-Prelex je využívanie špičkového femtosekundového lasera, ktorý na vykonanie potrebného rezu na rohovke nahrádza ostré operačné nástroje.“ Vďaka tomu je zákrok bezbolestný a v porovnaní so svojimi predchodcami jemnejší, presnejší, bezpečnejší a s ešte menším rizikom pooperačných komplikácií. Operácia je vykonávaná ambulantne pri lokálnom znecitlivení a tak pacient po zákroku odchádza domov. Výhodou tejto metódy je tiež krátka doba rekonvalescencie a rýchly návrat k bežným činnostiam. V tomto prípade však už bez okuliarov a bez zrakových problémov.