Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
100 metrov Bratislavských: Súťaž, ktorá uchvátila malých aj veľkých autíčkárov
Zdielať na

100 metrov Bratislavských: Súťaž, ktorá uchvátila malých aj veľkých autíčkárov

BRATISLAVA / Netradičné, originálne a milé. Všetky tieto prívlastky by sme mohli pripísať podujatiu s názvom 100 metrov Bratislavských, ktoré sa konalo v piatok, 13.08.2021 na Hlavnom námestí v Bratislave. Súťažiacich povzbudzoval moderátor Dodo Kuriľák a pozornému uchu neušla prítomnosť nielen domácich, ale aj zahraničných divákov.

Boli to preteky škôlkarov zo Starého mesta, ktorí sa museli do cieľa dostať čo najrýchlejšie, a to pomocou behu v šliapacích autíčkach limitovaných edícií. Tento nápad realizoval Šimon Hůlka po prvý raz ešte v roku 2015.

Podporu však najskôr dostával najmä v Českej republike. Aj preto sa organizátori tešia z toho, že sa im podarilo súťaž zorganizovať aj v Bratislave. Úspech už teda zožali aj na Slovensku. Podujatie 100 metrov Bratislavských vzniklo v rámci preteku veteránov s názvom 1000 míľ československých. Organizátor po súťaži spokojne pred divákmi na pódiu vyhlásil „První ročník 100 metrů Bratislavských se podařil.“

Preteky plné napätia

Súťažiaci štartovali na Hlavnom námestí, pokračovali cez Hviezdoslavovo námestie, cez Rybársku bránu, kde sa nachádzal cieľ. Škôlkari mali možnosť si od 16:00 urobiť skúšobné jazdy a na ostro sa preteky začali o 17:00.

Malí šoféri súťažili v troch tímoch, z každého tímu postúpili najrýchlejší traja škôlkari do finále. V prvom tíme bol víťazom Niko, no hneď po dorazení do cieľa doslova onemel, zrejme od šťastia. Na otázky moderátora totiž horko-ťažko odpovedal. Nám sa ho však hneď po preteku podarilo vyspovedať. Priznal sa, že pred súťažou poctivo trénoval a nenechal nič na náhodu. „Som športovec a trénujem s loptou a aj behám,“ povedal Niko po dlhšom rozmýšľaní s úsmevom na tvári. Ďalší súťažiaci Samko priznal, že ešte takéto autíčka nevidel a taktiež sa na súťaž poctivo pripravil. Pred štartom si vraj skúšal šprint. „Bolo to náročné,“ dodal neskôr a vydýchol si.

Malí pretekári a pretekárky

Síce sa medzi súťažiacimi nachádzali výlučne chlapci, našlo sa tam aj pár odvážnych dievčat, ktoré prišli dokázať, že hoci súťažia proti chlapcom, aj tak sa ich neboja. „Bolo to ťažké, ale keď vyrastiem ,tak to určite pôjde ľahšie,“povedala po dobehnutí do cieľa usmiata škôlkarka Katka.

Detské duše sú veľmi čisté a úprimné. Preto je zaručené, že na otázky budú pravdivo odpovedať. Opýtali sme sa ich, čo by chceli vyhrať. Súťažiaci Matúško dlho neváhal „Chcel by som vyhrať cukrovú vatu,“ povedal po tom, ako si po ťažkej jazde s unaveným výrazom na tvári natiahol kríže. Niektorým však obyčajná cukrová vata nestačí. „Chcel by som vyhrať to autíčko“, neskromne priznal ďalší súťažiaci.

Nebol však ďaleko od pravdy. Hlavnou cenou pre víťaza bolo totiž šliapacie autíčko z limitovanej série Škoda MB 1000 – 1000 míľ československých a notebook. Okrem toho však víťaz pre svojich rodičov získal Škodu Enyaq na celý víkend.

Veľká cena pre víťaza

Bola to síce súťaž medzi škôlkarmi, no napriek tomu bolo napätie pred finále dostatočne veľké a súťažiaci brali preteky veľmi vážne. Do finále sa totiž dostalo spolu až 9 detí a každý z nich sa samozrejme chcel stať historicky prvým víťazom súťaže.

Víťaz však môže byť len jeden a hlavnú cenu si odniesol Michal Režňák s číslom 22. Potom, čo dorazil do cieľa odpovedal Miško na otázky moderátora veľmi suverénne a nemal žiadnu trému. „Keby si bol pretekár, aké preteky by si chcel jazdiť? Rýchlejšie autá, formuly, alebo takéto šliapacie? Čo z toho by si si vybral?“ pýtal sa víťaza moderátor Dodo Kuriľák.

Miško ani chvíľu neváhal a jednoznačne odpovedal „Šliapacie“. Možno vtedy ani len netušil, že to je jeho hlavná cena a jeho sen sa mu aj splnil. Miškov otec je na svoje dieťa samozrejme právom hrdý.

Motivoval som ho celý čas pred jazdou a podarilo sa mu to. Baví ho behanie a rôzne športy, tak uvidíme, čo ho nakoniec chytí, keď vyrastie,“ povedal pre TV JOJ. My dúfame, že sa mu bude v športoch aj naďalej tak dobre dariť a srdečne mu blahoželáme k historicky prvému víťazstvu pretekov 100 metrov Bratislavských.

Súvisiace články