Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pozreli sme sa do regiónov. Ako sa reštaurácie a fitnescentrá rozhodnú s kontrolami v Tatrách, Košiciach či Bratislave?
Zdielať na

Pozreli sme sa do regiónov. Ako sa reštaurácie a fitnescentrá rozhodnú s kontrolami v Tatrách, Košiciach či Bratislave?

BRATISLAVA/POPRAD/KOŠICE / Ak sa v pondelok v niektorých okresoch vyberiete do reštaurácie a ešte nie ste zaočkovaný, dobre si skontrolujte či vás vo vašom obľúbenom podniku obslúžia. Platí to napríklad aj pri návšteve fitnescentra. Od pondelka vstupujú do platnosti nové opatrenia. V deviatich okresoch, kde sa epidemiologická situácia zhoršila, stoja majitelia reštaurácií pred dilemou, či návštevníkov kontrolovať alebo nie.

Majitelia reštaurácií z 9 okresov, ktoré sú aktuálne v oranžovej farbe stoja pred dilemou, či od pondelka budú alebo nebudú kontrolovať svojich zákazníkov.
V reštauráciach v popradskom či staroľubovnianskom okrese vás môže vítať od pondelka oznam "sme otvorení pre OTP," čize otvorení pre očkovaných, testovaných alebo pre tých, ktorí covid-19 prekonali.

Zisťovali sme v akom režime budú reštaurácie fungovať. Tie , ktoré sa chystajú byť otvorené iba pre zaočkovaných sme nenašli. "Konkrétne sa pripravujeme na OTP a podľa toho si nastavíme nejaké nálepky na stoly aby ľudia, ktorí prídu vedeli, že pre ktorú variantu sme sa rozhodli," uviedol majiteľ reštaurácie v Starom Smokovci, Daniel Jakubčák.

To, či sú ľudia očkovaní, testovaní alebo prekonali covid-19 budú kontrolovať zamestnanci. "V prípade gastroprevádzkov budeme realizovať kontrolu hneď pri vstupe do prevádzok vlastnými silami,"  skonštatoval hovorca tatraských stredísk Marián Galajda.

Ak sa ich totižto rozhodnú nekontrolovať vnútorné priestory budú musieť pred zákazníkmi uzavrieť a otvorenú budú môcť nechať len terasu pre maximum 10 osôb.

​​


V prípade, že sa rozhodnú kontrolovať, či zákazníci majú očkovanie, test alebo covid prekonali budú môcť využívať aj vnútro reštaurácie. Podmienkou si 4 ľudia pri stole a odstupy medzi stolmi 2m. Exteriér môžu využívať bez obmedzení.

Po pokojnom lete sa v oranžovej zóne zvýšenej ostražitosti nachádzajú Košičania a obyvatelia z okolia. Prevádzkovatelia majú na výber, a zároveň dilemu, akú klientelu si vyberú a podľa toho sa ich nové obmedzenia budú týkať. "Zatiaľ je pre nás najvýhodnejší variant OTP, budeme prosiť zákazníkov, aby sa preukázali covid pasom, respektíve potvrdeniami a veríme, že si touto povinnosťou našich zákazníkov neznepriatelíme,"  povedal prevádzkar reštaurácie v Košiciach Rastislav Pella.



Aj majitelia fitnesscentier sa tiež musia do pondelka rozhodnúť pre koho všetkého sprístupnia svoju prevádzku. Aj v tomto prípade majú tri možnosti. Ak vo fitku budú iba zaočkovaní kapacitu môžu využívať bez limitu. Ak sa ale rozhodnú vpúšťať očkovaných, testovaných a tých čo koronu prekonali kapacitu musia obmedziť na maximálne 20osôb alebo 1 osobu na 15m2. Zároveň musia spisovať zoznam návštevníkov. No a na výber majú ešte tretiu možnosť a to, že žiadne potvrdenia kontrolovať nebudú a do prevádzky vpustia max 10 osôb. Aj v tomto prípade sú ale povinní zapisovať si zoznam návštevníkov.

Niektorí však majú šťastie na uvedomelú klientelu a preto sa ich obmedzenia budú týkať minimálne. "Náš personál je kompletne zaočkovaný, ako aj stáli členovia klubu a takisto aj stáli zákazníci, taže veríme, že nás opatrenia budú postihovať čo najmenej a zatiaľ sme rozhodnutí, že budeme púšťať len zaočkovaných,"  uviedol majiteľ MMA TOP TEAM Košice Juraj Winkelmes.

Od nových klientov budú slušne žiadať doklad o vakcinácií. " Je to pre nás komfortnejšie a samozrejme pre našich zákazníkov a členov, ktorí sa budú cítiť bezpečnejšie," dodal Winkelmes. 

V prípade, že majitelia nedodržia novonastavené pravidlá hrozia im likvidačné pokuty. "Pokuta az do výškky 20 000 eur pričom však RÚVZ, pri stanovovaní výšky pokuty prihliadajú na závažnosť, dĺžku trvania a dôsledky porušenia,"  povedal Marek Eliáš z tlačového odboru ÚVZ.

Ak sa v pondelok epidemiologická situácia ešte viac zhorší regionálni hygienici z Popradu plánujú posilniť kontroly. "Ak zaznamenáme nárast, tak zahájime kontroly posilnené a častejšie v prevádzkach," skonštatovala regionálna hygienička Mária Michalovičová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy