Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dopravu na východe Slovenska posilnia moderné elektrické vlaky
Zdielať na

Dopravu na východe Slovenska posilnia moderné elektrické vlaky

BRATISLAVA / Keď vlani železnice presunuli časť moderných vozňov z východu do iných regiónov, bol z toho menší rozruch. Aj s dozvukom týchto udalostí v piatok minister dopravy Andrej Doležal oznámil, že nové elektrické vlaky posilnia regionálnu dopravu práve v Košickom a Prešovskom kraji. A to do dvoch rokov.

Krátko pred Vianocami presun niektorých súprav z východu okrem iných kritizoval aj prešovský župan. "V Prešovskom kraji žije 825-tisíc ľudí, nemôžme sa na nich vykašlať iba preto, že sú ďalej od Bratislavy," povedal Milan Majerský, prešovský župan, KDH. Minister dopravy so šéfom železničnej spoločnosti v piatok podpísali potrebné dokumenty pre nákup nových vlakov. Celková investícia presahuje 76 miliónov eur, ktoré pôjdu z európskych i slovenských zdrojov.

"Nie je pravda, že východ Slovenska je mimo záujmu ministerstva dopravy, reagujem tak na obvinenia, že na východ nič nekupujeme, práve naopak, na východ Slovenska smeruje významná investícia 9 kusov elektrických jednotiek," vyjadril sa minister dopravy a výstavby Andrej Doležal, Sme rodina. Tie budú akýmisi príbuznými elektrickej mašiny, ktorá už má čosi najazdené a železničiari ju familiárne pomenovali "Žužu". Prevádzková rýchlosť týchto strojov je do 160 km za hodinu.

Súčasťou nových vlakov sú moderné prvky cestovania, teda okrem iného: informačný systém, počítanie cestujúcich, klimatizácia, kamery, či wi-fi. "Je tam možnosť uplatnenia opcie na ďalších 11 kusov, na ktoré bude železničná spoločnosť hľadať ďalšie zdroje," povedal generálny riaditeľ ZSSK Roman Koreň. Veľkým impulzom pre celý železničný sektor má byť približne 700 miliónov eur, ktoré Slovensko dostane z Plánu obnovy Európskej únie. "V posledných rokoch tie finančné zdroje chýbali a tešíme sa na to, že konečne dôjde aj na tie menšie, teda nie koridorové, ale regionálne trate," dodal Koreň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy