Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pčolinský prišiel pred súd s novými dôkazmi. Napriek tomu neuspel
Zdielať na

Pčolinský prišiel pred súd s novými dôkazmi. Napriek tomu neuspel

BANSKÁ BYSTRICA / Vladimír Pčolinský zostáva vo väzbe. V piatok 13-teho o jeho žiadosti o prepustenie z väzby rozhodoval Špecializovaný trestný súd. Do Banskej Bystrice ho priviezli ozbrojení kukláči z väznice v Leopoldove. Exšéf SIS obvinený z korupcie je v kolúznej a preventívnej väzbe od marca tohto roka.

S putami na rukách, v ktorých si niesol igelitku s dokumentami. Po celý čas mal pohľad upretý pred seba a na otázky novinárov nereagoval. Exšéf SIS, ktorý je vo väzbe od marca žiadal prepustenie na slobodu. Keď kráčal pred sudcu nedalo sa nevšimnúť, že v leopoldovskej väznici výrazne schudol.

Ondrej Urban obhajca - "Skúste sa spýtať ako by ste zvládli 5 mesiacov vo väzbe. Komu by prospievalo byť zavretý v 3x2,5 m 5 mesiacov bez toho, že jediný kontakt so svetom sú obhajcovia a posledné 2 mesiace, raz za mesiac návšteva rodiny," povedal obhajca Ondrej Urban.

Aktuálne je Pčolinský v preventívnej a kolúznej väzby. Krátko pred tým ako sa Vladimír Pčolinský postavil pred súd, doručil vyšetrovateľ sudcovi nové znalecké posudky súvisiace s prípadom. "Jeden je daktiloskopia a druhý biológia ku skutku jedna," dovysvetlil obhajca Urban.


Znalci skúmali peniaze, ktoré vyšetrovateľovi vydal bývalý námestník SIS Boris Beňa. Podľa obvinení malo ísť o 40 tisícový úplatok od podnikateľa Zoroslava Kollára. "Nenašli sa na ňom ani odtlačky Zoroslava Kollára ani pána Makóa, ani nášho klienta. Jediné koho sa tam objavili odtlačky, alebo pachové stopy boli pána Beňu. Obálka sa nikdy nenašla a robila sa daktiloskopia na peniazoch," vysvetlil obhajca Urban.

Tieto posudky ale dnes neboli vyhodnotené podľa očakávaní obhajoby. V piatok 13. totiž sudca žiadosť Vladimíra Pčolinského zamietol. "Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, zamietol žiadosť obvineného Ing. V.P. o jeho prepustenie z väzby na slobodu. Sudca pre prípravné konanie zamietol aj žiadosť obvineného o nahradenie väzby jeho písomným sľubom, ako aj žiadosť o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a o sťažnosti Pčolinského bude rozhodovať Najvyšší súd a obhajoba avizuje aj podanie ústavnej sťažnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy