Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rozhovor so slovenským hasičom v Grécku: Počasie sa tu mení, nič nie je úplne stopercentne uhasené
Zdielať na

Rozhovor so slovenským hasičom v Grécku: Počasie sa tu mení, nič nie je úplne stopercentne uhasené

GRÉCKO / Slovenskí hasiči stále zasahujú na požiarmi najviac postihnutom gréckom ostrove Euboja. Už dostali oheň pod kontrolu, zachránili obyvateľov tamojšej dediny a najnovšie sa sústreďujú na dohasenie lokálnych ohnísk. Cestu domov zatiaľ neplánujú.

"Čo sa týka situácie na ostrove v rámci požiaru, tak už sa nám tu nijakým spôsobom nešíri, skutočne len lokálne zadymenie, to všetko sa musí poliať," povedal veliteľ modulu hasenia požiarov Peter Kovalík. Bitku tak naši hasiči vyhrali, vojnu ešte nie, tá pokračuje a popri hasebných prácach si poradili aj s vybudovaním nového tábora. Telocvična nestačila.

Chceli byť úplne nezávislí, aby mohli ďalej bez problémov zvládať zásahové i logistické práce, ktoré nepretržite vykonávajú od svojho príchodu. "Chlapci, ktorí na tom pracovali vytipovali skvelé miesto, je to ok, takže všetci sa tešia. Zároveň máme všetku techniku pohromade a vieme výjazdovať z jedného miesta, kde predchádzajúce miesto to neumožňovalo mať tie autá pri sebe, museli sme ich parkovať ďalej od seba. Čiže má to svoje klady aj riziká, ale takto to má byť, keďže sme v zahraničí," uviedol Kovalík.

Ústrednou postavou v boji s požiarom je veliteľ hasebných prác - Grék. Jeho pokynmi sa riadia aj naši hasiči, no a dostali ďalšiu kľúčovú úlohu. Ochrániť pred blížiacimi sa plameňmi dedinu, jej obyvateľov i majetok, no a rozkaz splnili.  "Vytvorili sme obrannú líniu tak, aby neprekročil túto cestu, pretože ak by tú cestu ten požiar prekročil a šíril sa ďalej, začal by sa šíriť priamo na dedinu. V tejto časti sme to zastavili," vyslovil veliteľ modulu hasenia požiarov Kovalík.

Obyvatelia vyjadrili svoju radosť spontánne a pre našich hasičov najmä netradičným spôsobom. Na viacerých miestach sa objavili slovenské vlajky.

"Sú vďační za to, že nemuseli skutočne opúšťať svoje domovy, že o nich neprišli, že neprišli o svoj majetok, o svoj život a svoje živobytie," skonštatoval Kovalík.

Nielen blízki hasičov netrpezlivo čakajú na to, ako to skončí. Prianie šťastného návratu znie z mnohých strán. Pôvodne odchádzali na 7 dní a o ich príchode domov je ešte predčasné hovoriť. Poveternostné podmienky sú totiž nestále a silný vietor je viac ako nevyspytateľný a požiar môže ešte nabrať na sile. "Počasie sa tu mení, nič nie je úplne stopercentne uhasené. Likvidácia ešte nebola vyhlásená," uzavrel Kovalík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy