Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Na západe Slovenska našli vzácny vozeň z 2. svetovej vojny, o jeho existencii sa nevedelo
Zdielať na

VIDEO: Na západe Slovenska našli vzácny vozeň z 2. svetovej vojny, o jeho existencii sa nevedelo

BRATISLAVA / Vzácny vozeň zo salónneho vlaku, v ktorom sa cez vojnu vozil kontroverzný maďarský politik, objavili v mestečku na západnom Slovensku. O jeho existencii sa prakticky nevedelo, pretože vozeň bol využívaný ako rekreačná chatka.

Na prvý pohľad bežná chatka pri jazere. Nikomu by nenapadlo, že za murovaným obložením sa skrýva historický vozeň. A nie hocijaký. Patril totiž ríšskemu regentovi Miklósovi Horthymu.

Luxusne vybavený vozeň po vojne slúžil pre potreby vládnych činiteľov. V 70. rokoch bol vyradený a získal ho súčasný majiteľ, ten ho prerobil na chatku. 

Horthy využíval jedálenský vozeň od konca 30. rokov minulého storočia. "Bolo tam miesto pre 16 ľudí a mohol fungovať aj ako salónik," priblížil Michal Tunega z Múzea železníc SR. 

Za posledné roky sa však interiér vozňa zmenil na nepoznanie. Vo vnútri zachovalo iba torzo z pôvodného vybavenia. "Má pôvodné prvky, ktoré evokujú pôvodného vlastníka, sú tam maďarské symboly," vysvetlil Michal Tunega. 

Oprava by múzeum vyšla na niekoľko tisíc, chýbajú tiež náhradné diely. Vzácny vozeň by tak mohli zachrániť v Maďarsku. "Určite stojí za záchranu. Pre kolegov z Maďarska má väčší význam, pretože patril maďarskému panovníkovi," dodal Michal Tunega. 

Súvisiace články