Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obrovský úspech slovenských vinárov. Vo Francúzsku získali niekoľko významných ocenení
Zdielať na

Obrovský úspech slovenských vinárov. Vo Francúzsku získali niekoľko významných ocenení

BRATISLAVA / Aj slovenskí vinári zažívajú v súčasnosti ťažké chvíle. Kým pred rokom im v tomto čase vrcholila sezóna, dnes víno ani zďaleka tak vo veľkom netečie. Ľudia ho nepijú ani v reštauráciách, ani na koncoročných firemných večierkoch. Našim vinárom urobil aspoň radosť obrovský medzinárodný úspech v krajine vína, vo Francúzsku.

"Reštaurácie sú obmedzené, alebo pozatvárané, tento odbytový kanál je zatvorený," povedal Vladimír Mrva, Vinárstvo Mrva & Stanko, Trnava. "Nám ten odbyt klesol skoro na nulu," zhodnotil Ladislav Šebo, Vinárstvo Karpatská perla. "Keď sa to zdalo, že by sme sa mohli už ako stabilizovať, tak prišla druhá vlna," vyjadril sa Peter Matyšák, Vinárstvo Matyšák.

Takto hovoria vinári o aktuálnej situácii, ktorá rovnako aj ich podnikateľský segment naplno zasiahla. Vinárov zachránili najmä verní klienti a ich nákupy cez internet. "Toto je zatiaľ asi jediný odbytový kanál, kde môžeme nepriamo klientom, ktorí majú radi naše vína posielať," povedal Mrva.


Kde sa víno pije, covid neprežije. Hovoria s úsmevom niektorí slovenskí vinári. A majú na to skutočne dôvod. Aj oni musia v tejto pohnutej dobe prežiť. O tom, že to pod Malými Karpatami robia dobre, hovorí aj ich obrovský úspech v medzinárodnej súťaži. Navyše v krajine vína, vo Francúzsku. "Boli hodnotené vína podľa odrôd," vyjadril sa Šebo.


Hodnotilo ich 50 porotcov z 15 krajín sveta. V 12-tich kategóriách prešlo za prísnych "antikoronových” opatrení ich rukami, či ústami 724 vzoriek bielych vín. Tie slovenské žali obrovský úspech. Získali 9 zlatých, 6 strieborných medailí a troch výstavných šampiónov. Degustátori pritom ochutnávali vína anonymne. Aj pre to majú tieto ocenenia, obzvlášť v čase koronakrízy, o to väčšiu hodnotu nie len pre vinárov, ale aj milovníkov dobrého vína.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy