Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muži skúmali terén slovensko–ukrajinskej hranice. Podľa policajtov sa pripravovali na trestnú činnosť
Zdielať na

Muži skúmali terén slovensko–ukrajinskej hranice. Podľa policajtov sa pripravovali na trestnú činnosť

VÝCHODNÁ HRANICA / Dvaja muži sa nenápadne pohybovali pozdĺž slovensko–ukrajinskej hranice a hoci boli takmer na čiare, neprekročili ju. Policajti tušili, čo sa za ich podozrivým správaním skrýva.

Počas kontroly sa ukázalo, že ide o miestnych obyvateľov. Ani jeden z mužov nemal pri sebe doklady. "Muži prišli pravdepodobne preskúmať oblasť na hranici, aby sa mohli lepšie pripraviť na trestnú činnosť," skonštatovala hovorkyňa pohraničnej stráže Ukrajiny, Zakarpatská oblasť Elena Tračuk.

Mnohí z prevádzačov či pašerákov sú obyvateľmi ukrajinských prihraničných obcí. Na Slovensku sú neraz odsúdení za nelegálny prevoz migrantov a v našich väzniciach si odpykávajú vysoké tresty. Ako napríklad mladý Ukrajinec, ktorého presne pred rokom zadržali pri Stakčíne. V osobnom aute prevážal 12 migrantov z Bangladéša. Na nástrahy ťažkého terénu východnej hranice chcú byť pripravení aj pašeráci. Orientovať sa v hustých lesoch je pre mnohých migrantov bez prevádzačov nad ich sily.

Jedného muža zo Sýrie delilo od štátnej hranice iba 50 metrov. "Pohraničná stráž zadržala cudzinca zo Sýrie, ktorý smeroval z Ukrajiny na Slovensko," uviedla Tračuk. Ukrajinská polícia tento prípad vyšetruje ako pokus o nelegálne prekročenie štátnej hranice. Hoci stále existujú v našich lesoch trasy, kadiaľ smerujú prevádzači s migrantmi, čoraz viac využívajú sociálne siete. Takýmto spôsobom dokážu zorganizovať a naplánovať cudzincom trasu až do cieľovej krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy