Skoro jasno
15°
Bratislava
Daniel Hevier učí aj bez školy. Inovatívne, kreatívne a radostne
Zdielať na

Daniel Hevier učí aj bez školy. Inovatívne, kreatívne a radostne

SLOVENSKO / Učí už viac ako 40 rokov - od detí až po seniorov. Ako sám povedal, vrcholom jeho pedagogickej činnosti je projekt, v ktorom motivuje učiteľov základných a stredných škôl, aby učili inovatívne a kreatívne, jedným slovom - radostne, podľa potrieb života a dnešnej skutočnosti. V štúdiu Novín o 12-tej sme privítali spisovateľa Daniela Heviera.

Učenie je pre Daniela Heviera nie zamestnaním, ale vášňou

Začalo to v deviatej triede, keď som svojich spolužiakov - prepadlíkov učil milovať literatúru a knihy, ktoré neboli v učebniciach, moja mama bola ja učiteľka, takže to mám aj z domu, a aj keď som nikdy nechcel byť nejakým systémovým učiteľom niekde v nejakej škole, tak som celý život učil. Na vojenčine som učil Rómov čítať, písať, počítať a že Zem je guľatá. Stále som bol v styku so školami, s učiteľmi, so žiakmi. 

Učí nielen žiakov, ale aj učiteľov - vo forme kurzov kreatívneho učenia 

Ja som si povedal, že bude efektívnejšie, keď miesto toho, aby som učil jednotlivé triedy a žiakov, si vyučím ich učiteľov a oni to potom budú ďalej šíriť. Začal som jazykom, literatúrou, príbehmi, gramatikou, ale teraz už píšem slovné príklady z matematiky, čo som objavil v sebe takú vášeň, že som nikdy netušil, že matematika má bude baviť. Pekne spájam napríklad dejepis a zemepis, to súvisí aj s tými príbehmi s literatúrou, takže vlastne sa to okolo toho jazyka zhromažďujú všetky tie ostatné predmety. 

Aký je ohlas od učiteľov? 

Tí učitelia, ktorí chcú na sebe pracovať, je ich veľa, tí sa hlásia a máme ich v takom projekte, ktorý sa volá O2 Radostná škola s Danielom Hevierom, mám ich už vyše osemdesiat, čo predstavuje asi päťdesiat škôl a je za nimi asi päťtisíc žiakov, takže je to už pomerne veľká sila. 

Viac sa dozviete vo videu. 

Súvisiace články