Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kto to bol Uhorčík? Toto je príbeh jedného z najväčších zbojníkov Slovenska
Zdielať na

Kto to bol Uhorčík? Toto je príbeh jedného z najväčších zbojníkov Slovenska

KYSUCE / Pre takmer každého Slováka je najväčším zbojníkom všetkých čias a našim národným hrdinom Juraj Jánošík. Ale čo keď to tak celkom nebolo a omnoho väčším zbojníkom bol históriou sotva spomenutý Uhorčík? Určite sa nechceme prieť s historikmi, ale skúste si to aspoň predstaviť. Čo-to o Uhorčíkovi sme vylovili aj v archívoch.

Známy zbojník Uhorčík bol pôvodom Kysučan, narodil sa v Predmieri, ktorý je teraz mestskou časťou Turzovky. "Mohol sa narodiť okolo roku 1684/1685, bol o niečo starší ako Jánošík," priblížil Drahomír Velička, vedúci pobočky Štátneho archívu v Čadci. 

Počas svojej kariéry sa však v tomto regióne príliš nezdržiaval, keďže tu nežili bohatí šľachtici, ktorých by spolu so svojou družinou mohol ozbíjať. "Sa sústreďovali skôr na výpady na Považie, Sliezsko, Morava, Poľsko," vysvetlil Velička. 

Práve Bytčiansky zámok bolo miesto, kde sa jánošík zoznámil s uhorčíkom. Práve tu sa začala písať ich spoločná história. "Vlastne obidvaja, ja hovorievam, nám tu naživo pobehovali po zámku," uviedla Jana Kurucárová, riaditeľka Štátneho archívu v Bytči. 

A to v osemnástom storočí. Tomáš Uhorčík tu bol uväznený a Juraj Jánošík ho ako cisársky vojak mal strážiť. "Chlapci sa tu nielen zoznámili, ale aj skamarátili, jednej noci sa Uhorčík tak vytratil," opísala ich stretnutie Kurucárová. "Jánošík Uhorčíkovi na jeseň 1710 dopomohol k úteku z väzenia," upresnil Velička.
"Vzápätí Jánošíka vyplatil otec zo služby," doplnila Kurucárová. 

A stal sa z neho zbojník, rovnako ako uhorčík, ktorý sa ale potom rozhodol pre iný životný štýl.
"Už mal pravdepodobne naplánovaný sobáš s budúcou manželkou, ktorú si zobral," poznamenal Velička. "Zmenil si meno na Martin Mravec a v Klenovci žil ako počestný občan," povedala Kurucárová. 

Avšak obidvoch nakoniec chytili a odsúdili na trest smrti. "Jánošíka súdili v Marci a Uhorčík vyšiel na rad až v apríli," dodala Kurucárová. 

Dokumenty zo súdnych procesov oboch zbojníkov sú ako veľká vzácnosť uchované práve v Bytčianskom zámku, kde sa spojili ich osudy.

Súvisiace články