Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slávna autorka Harryho Pottera prichádza s novou rozprávkou. Do tvorby slovenskej verzie sa môžu zapojiť aj deti
Zdielať na

Slávna autorka Harryho Pottera prichádza s novou rozprávkou. Do tvorby slovenskej verzie sa môžu zapojiť aj deti

BRATISLAVA / Slávna autorka ešte slávnejšieho Harryho Pottera - J.K. Rowlingová sa vracia na literárnu scénu. Tentoraz s príbehom, ktorý pôvodne napísala ako rozprávku na dobrú noc pre svoje deti. Do tvorby slovenskej verzie sa môžu zapojiť aj malí čitatelia.

Ikabog je originálny príbeh J.K. Rowlingovej, ktorý napísala pred viac ako desiatimi rokmi ako rozprávku na dobrú noc pre svoje deti. Hoci mala tento príbeh veľmi rada, vždy mala pocit, že je určený len jej deťom.

"Teraz sa však rozhodla o tento obľúbený príbeh svojej rodiny podeliť a spríjemniť tak čas deťom a rodičom uväzneným doma vinou pandémie Covid-19," hovorí literárny publicista Milan Buno. 

Zapojiť sa môžu aj deti

Ikabog, ktorý bol napísaný, aby sa čítal nahlas, sa odohráva v rozprávkovej krajine a je to samostatný príbeh, ktorý sa neviaže na iné autorkine diela. Aj tu, pravdaže, nájdeme témy, ktoré J.K. Rowlingová vo svojich knihách často skúma.

V siedmich týždňoch bude Ikabog  postupne, po jednej kapitole (prípadne po dvoch či troch), zadarmo zverejnený na webstránke. Najvzrušujúcejšie je však to, že Ikaboga môžu pre slovenské vydavateľstvo IKAR ilustrovať deti. 

"Každý deň, pri zverejnení nových kapitol, zverejníme aj námety, čo by mohli deti nakresliť. Rodičia a zákonní zástupcovia môžu diela svojich detí prihlásiť do oficiálnej súťaže. Víťazné ilustrácie sa objavia v tlačenej verzii knihy, ktorá vyjde v decembri 2020," vysvetľuje Buno. 

Po vydaní knihy J.K. Rowlingová venuje celý svoj honorár na projekty určené na pomoc skupinám najviac postihnutým pandémiou v Spojenom kráľovstve aj vo svete.

O čom je kniha?

Nový napínavý príbeh svetoznámej rozprávačky o sile pravdy, nádeje a priateľstva. Kráľovstvo Blahobytia bolo kedysi najšťastnejšie na svete. Malo kopy zlata, kráľa s najelegantnejšími fúzmi, aké si len viete predstaviť, a mäsiarov, syrárov a cukrárov, ktorí pripravovali také vynikajúce jedlá, až ľuďom pri ich jedení tiekli slzy radosti.

Všetko by bolo dokonalé, keby nebolo pochmúrnych, hmlistých Mokradí na severe, ktoré boli podľa legendy domovom obludného ikaboga. Všetci rozumní obyvatelia Blahobytia vedeli, že ikabog je iba legenda na strašenie neposlušných detí. Legendy sú však zvláštne, pretože niekedy začnú žiť vlastným životom. Môže legenda zosadiť milovaného kráľa? Môže zraziť na kolená kedysi prosperujúcu krajinu? Môže uvrhnúť dve deti do dobrodružstva, o ktoré nestáli a ktoré nečakali?

Súčasťou knihy sú originálne farebné ilustrácie, ktorých autormi sú výhercovia internetovej detskej súťaže.

Súvisiace články