Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cestovateľ Martin Navrátil nás vezme na neobyčajné dobrodružstvo po Beringovom prielive
Zdielať na

Cestovateľ Martin Navrátil nás vezme na neobyčajné dobrodružstvo po Beringovom prielive

BRATISLAVA / Cestovateľa Martina Navrátila z vysielania TV JOJ dobre poznáte – spolu s ním sme v relácii Noviny o 12 spoznali množstvo atraktívnych krajín. Lenže v stredu to bola aj na Martina výnimočná expedícia.

Cestovateľ Martin Navrátil podnikol skutočne neobyčajnú expedíciu. Vo februári, v nulových teplotách sa spoločne s dvoma Slovákmi, štyrmi Rusmi a jedným Novozélanďanom vybrali na expedíciu do Beringovho prielivu. 

Vďaka svojej unikátnej lokácií je Beringov prieliv veľmi nezvyčajné miesto na expedície. Berlingov prieliv sa nachádza na východe Ruska v bode, kde sa Čukotka stretáva s Aljaškou. Hranica medzi Ruskom a Amerikou je prísne strážená, preto museli mať povolenie od Ruského vicepremiéra. 

​Trasa, ktorá má 240-kilometrov a mala trvať jeden mesiac, bola naplánovaná cez zamrznutý prieliv. Fyzická príprava na expedíciu trvala 10-mesiacov. Dôležitým prvkom výpravy boli 80-kilové snežné sane, ktoré slúžili na prepravu snežnej výzbroje, stanov a jedla. 

Expedíciu kvôli nedostatočným teplotám a neočakávanej víchrici nemohli dokončiť a museli sa evakuovať vrtuľníkom do Anadíru. 

Súvisiace články