Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poliakov a Slovákov v okolí Tatier zamestnáva otázka: Kto má vyššie Rysy?
Zdielať na

Poliakov a Slovákov v okolí Tatier zamestnáva otázka: Kto má vyššie Rysy?

SLOVENSKO/POĽSKO / Poľské Rysy sú vraj vyššie ako tie slovenské. S takýmto prekvapivým tvrdením prišli poľskí vedci, ktorí skúmali výšku rôznych štítov vo Vysokých Tatrách. Vraj tá časť Rysov, ktorá sa nachádza za našou hranicou je o 4 metre vyššia, ako tá naša.

Výška tatranských štítov sa mení. Teda aspoň to tvrdia geodeti. Niektoré podľa nich rastú a iné sa naopak znižujú.

Nové výskumy ukazujú zmenu výšky pri rôznych populárnych štítoch. Typickým príkladom sú Rysy. Zatiaľ čo na slovenskej strane je ich výška 2499 metrov, Poliaci tvrdia, že ich Rysy sú oproti našim vyššie asi o 4 metre. Iné štíty sa zase znížili.

"Príkladom je Modrá Turňa. Tá sa v roku 2018 rozsypala pod vplyvom erózie a na základe analýz rôznych zdrojov konštatujeme, že ten štít je naozaj nižší. Ale to je skôr výnimočný prípad," vraví Marcin Bukowski z Tatranského národného parku v Poľsku. 

Rôzne údaje sa nachádzajú nielen v klasických turistických mapách, ale aj na internete. Odchýlka v údajoch sú asi 4 metre."Ide o porovnávanie dvoch rôznych typov meraní. V prvom meraní ide o geodetické merania a v druhom o laserové meranie. Obe majú svoje výhody a svoju presnosť. A preto sa môže podľa nich zdať, že naše Rysy sú vyššie ako slovenské. Nie je to však pravda," dodáva Bukowski.

Svoje vysvetlenie na to ponúkajú aj horskí záchranári. "Hory rastú spolu s vekom. Čím je človek starší a síl mu ubúda, tým sú hory vyššie. Ale ak má niekto dobrú kondíciu, tak si s pribúdajúcim vekom ten výškový rozdiel ani nevšimne," vysvetľuje záchranár Piotr Konopka. 

Realita je však iná a rozdielne údaje o štítoch sa objavili už aj v minulosti. "Podobne, keď sme prechádzali z perszkého na baltský hypsometrický systém, tak predpokladali sme, že všetky výšky sa buďto zvýšia alebo znížia o rovnakú hodnotu, no ale skutočnosť bola taká, že niektoré vrcholy nám v „narástli“, iné nám klesli. Podobne to bolo aj pri prechode na meranie podľa GPS súradníc," hovorí tatranský historik Ivan Bohuš. 

Poľskí ochranári však tvrdia, že oficiálnu výšku Rysov zatiaľ meniť nebudú. Aj keď by sa im páčilo mať aspoň jednu „dva a pol tisícovku“. "Samozrejme ten meter by bol pre nás priaznivý, ale zatiaľ nič meniť nebudeme, keďže tie merania majú iný účel," dodal Bukowski. 

Súvisiace články