Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trojročný paroháč skončil za mrežami. Prekročil hranice a ochranári ho museli odchytiť
Zdielať na

Trojročný paroháč skončil za mrežami. Prekročil hranice a ochranári ho museli odchytiť

VYSOKÉ TATRY / Paroháč skončil za mrežami. Reč nie je o záletníkovi, ale o trojročnom jeleňovi. Ten sa uplynulé mesiace vyhýbal zadržaniu a ukrýval sa v zahraničí u našich severných susedov. Teraz ho však dostihla spravodlivosť a našim ochranárom sa ho podarilo odchytiť.

Cesta vedúca na Morské oko prináša mnohé prekvapenia. Práve na nej turisti najčastejšie stretávali jeleňa s číslom osemdesiatštyri.

Trojročný slovenský jeleň nemá meno, a tak ho lesníci označujú iba číslom. Ochranárov po oboch stranách Tatier trápi už dlhé mesiace. "Spôsoboval nám problémy, pretože ho turisti, na jeho vlastnú škodu dokrmovali a on strácal prirodzenú plachosť," posťažoval si strážca poľského Tatranského národného parku Grzegorz Lorek.

"Jedná sa o jeleňa vo veku troch rokov, je to taký náš svetobežník, ktorý často zavíta aj na poľskú stranu a ochutná aj z poľskej strany," uviedol Jozef Hybler zo štátnych lesov TANAP-u. Odvážny je natoľko, že si od ľudí berie potravu priamo z ruky, či sa priamo pred nimi chodí kúpať do plesa. Zimné obdobie trávil pre zmenu na slovenskej strane - v Tatranskej Lomnici.

​ Náš jeleň však urobil chybu a to, že prekročil štátnu hranicu. Slovenskí lesníci ho totiž odchytili a strčili za mreže. "Mali sme avízo, že sa jeleň vracia z poľskej strany z Morského oka, boli sme veľmi akcieschopný, a podarilo sa to veľmi rýchlo. Momentálne sa nachádza asi v hektárovej zvernici, kde je pravidelne prikrmovaný," dodáva Hybler.

Z tejto zvernice však „osemdesiatštvorka“ už raz unikla. A keďže to má do Poľska cez potok, môže sa to stať aj znovu. Na to sa však netešia naši susedia."Určite nám nechýba, pretože turisti mu dávali čipsy či kolu a aj on ich učil zlým zvykom. A to určite nie je strava, ktorá by preňho bola dobrá," povedal Lorek.

Vo Vysokých Tatrách návštevníci pravideľne prikrmujú jelene. Takto to vyzeralo pred rokom.

Súvisiace články