Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Najvyšší súd rozhodol o väzbe pre Norberta Bödöra
Zdielať na

Najvyšší súd rozhodol o väzbe pre Norberta Bödöra

BRATISLAVA / Kontroverzný podnikateľ Norbert Bödör je vo väzbe. Senát Najvyššieho súdu totiž zrušil rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie, ktorý ho do väzby v nedeľu nevzal. Obhajobe Norberta Bödöra tak nepomohli ani pripravené argumenty, ktorými sa snažili spochybniť celé obvinenie.

Najvyšší súd v Bratislave krátko pred 16:00 rozhodol o útekovej a kolúznej väzbe pre Norberta Bödöra. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR je právoplatné. "Senát 3T Najvyššieho súdu na dnešnom verejnom zasadnutí zrušil uznesenie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu a sám rozhodol tak, že obvineného Norberta B. zobral do tzv. kolúznej a preventívnej väzby. Senát väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

Podľa sudcu zásadnú úlohu zohrali výpovede dvoch svedkov. Obludnosť korupčného systému v agrorezorte mali popísať veľmi podrobne. "Rozkryli a objasnili taký monštruózny prípad korupcie na Slovensku, ktorý v dejinách celej našej samostatnosti nemá obdoby," vyjadril sa predseda senátu NS SR.

Nitrianskeho podnikateľa obvinili v piatok

Norbert Bödör pricestoval z dovolenky v Chorvátsku a okamžite smeroval na policajné prezídium.V nedeľu o jeho osude rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Sudca Michal Truban sa ale nestotožnil s prokurátorom vziať ho do väzby a Bödöra pustil. V tomto prípade to však nie je prvýkrát, keď kroky kompetentných voči podnikateľovi sprevádzajú veľké pochybnosti, vyvolávajúce množstvo otázok. 

Meno podnikateľa Norberta Bödöra sa na verejnosti začalo objavovať podstatne častejšie po vražde Jána a Martiny a následnom Kočnerovom zadržaní. Po prevalení komunikácie z aplikácie Threema bolo zrejme, že ide o jeho človeka s kontaktmi na najvyššie policajné miesta. O tom že je Bödör chránencom už na začiatku svedčil rozpačitý postup pri vydaní prvého zatykača.

​Bödör sa nakoniec na polícii prihlásil sám. Zdôvodňoval to tým, že zachytil informácie o tom, že sa naňho chystajú policajti. Tí ho po vypočutí nakoniec aj prepustili. S pánom Bödörom nejaké úkony robené boli, špecifikovať to nebudeme samozrejme

O takmer rok neskôr, mali policajti na Bödöra pripravený zatykač opäť. Tentoraz však v súvislosti s praním peňazí z Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Aj tentoraz bol jeho pobyt na polícii sprevádzaný čudnými okolnosťami.

Bödör sa totiž na políciu dostavil sám. Zaujímavé však je načasovanie. Pred sudcu sa jeho prípad dostal počas víkendu, keď mal dozorujúci prokurátor voľno, a tak ho zastupoval niekto iný. Navyše o nevzatí do väzby rozhodoval Michal Truban, bývalý predseda špecializovaného súdu, ktorého podľa výpovede Petra Tótha vo svojich motákoch spomínal Marián Kočner. Navyše Trubanovci tiež získali dotáciu z PPA, ktorej sa celá kauza týka. A aby toho nebolo málo, práve zastupujúci prokurátor voči tomu nevzniesol žiadnu námietku zaujatosti.

Súvisiace články