Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sústredenie na Váhu s malými kajakármi: Talenty prišli podporiť aj olympijskí medailisti
Zdielať na

Sústredenie na Váhu s malými kajakármi: Talenty prišli podporiť aj olympijskí medailisti

KOMÁRNO / K tomu, aby sa z malých športovcov stali reprezentanti je potrebná široká základňa a mnoho práce. Netradičné sústredenie na Váhu si upravili kajakári z troch klubov v Komárne. Celé tri mesiace netrénovali z dôvodu protipandemických opatrení.

Beh, rozcvička a voda Váhu pri Komárne. Takéto sústredenie si užívalo 150 detí vo veku od 9 do 18 rokov. Dokonca aj tie, ktoré sa do kajaku posadili len pred týždňom. "Hľadali sme spôsob, ako to zase naštartujeme," povedal Ladislav Broczky, predseda Kajak kanoe klub Komárno.

Prví na vodu nastúpili minikajakári, podľa pravidiel si loď musel každý zobrať sám. "Keďže v tomto čase už zvykneme mať polku sezóny za sebou, trošku to okoreníme spoločnými tréningmi, aby sa nevytratila rivalita," vyjadril sa Broczky.


"Majú motiváciu, vidia, že aj menšie deti tu jazdia," skonštatoval Jozef Kužel, predseda TJ Dunaj Štúrovo. A motiváciu mali aj v podobe veľkých vzorov – olympionikov. "Znovu mi pripomína moje kajakárske časy, ale nás bolo oveľa menej," povedala olympionička v rýchlostnej kanoistike Martina Kohlová Gogolová. "To je dobre vidieť, že je toľko veľa nových kajakárov na vode, to je vždy radostný pohľad," zhodnotil olympionik v rýchlostnej kanoistike Erik Vlček.

Prvé oficiálne preteky ich čakajú do dvoch týždňov, preto trénovali aj štart. "Momentálne pracujeme na tom, aby sme aj do Šali vrátili rýchlostnú kanoistiku," prezradil Lucián Kašuba, tréner kanoistiky, Šaľa. "To je zámer, aby tie decká vypadli z toho stereotypu, z toho koronasystému," povedal Broczky.

"Zároveň mi to pripomína naše mladé časy, keď existovali tréningové strediská mládeže," vyjadril sa olympijský medailista Juraj Bača, Nadácia x-bionic sphere. "Náš projekt dokáže pomôcť a podporiť, 30 percent z tých detí na vode sú vlastne deti podporované zo sociálne slabých rodín a z detských domovov," povedal Bača. "Odvezú ich na tréning, aj nám ich privezú naspäť, tešíme sa tomu, že naše deti športujú," skonštatoval Tibor Zifčák, riaditeľ Centra pre deti a rodiny, Kolárovo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy