Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po použití nezabudnite sklopiť dosku. Čínski vedci skúmali dopady koronavírusu vo výkaloch
Zdielať na

Po použití nezabudnite sklopiť dosku. Čínski vedci skúmali dopady koronavírusu vo výkaloch

ČÍNA / Čínski vedci odporúčajú pred spláchnutím toalety sklopiť dosku. Počítačový model, ktorý využili vo svojej štúdii, totiž podľa nich ukazuje, že pri spláchnutí môže toaleta poslať do vzduchu oblak malých čiastočiek obsahujúcich fekálie a tie môžu obsahovať koronavírus. Výsledky štúdie publikovali v časopise Physics of Fluids.

O výskume vedcov z univerzity v čínskom Jang-čou informuje spravodajský portál CNN s tým, že lekári už potvrdili, že koronavírus dokáže prežiť aj množiť sa v ľudskom tráviacom systéme a jeho prítomnosť dokázali vo výkaloch. Fekálno-orálna cesta je preto považovaná za možný spôsob prenosu. S využitím počítačového modelu pritom čínski vedci zistili, že voda z toalety môže vystreknúť takmer až do vzdialenosti jedného metra.

Iné štúdie už dávnejšie naznačovali, že prostredníctvom splachovania toalety sa môže šíriť aj norovírus, ktorý je častou príčinou zvracania a hnačiek.

V apríli na možnosť prenosu vírusu SARS-CoV-2 prostredníctvom toaliet a potrebu ďalšieho výskumu v tejto oblasti upozornili aj výskumníci z lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity. Poznamenali pritom, že podľa experimentálnych dát dokáže SARS-CoV-2 prežiť v aerosóloch až tri hodiny.

Odborník na aerosóly Bryan Bzdek z univerzity v Bristole, ktorý sa nepodieľal ani na jednom zo spomínaných výskumov, síce túto možnosť pripustil, no označil ju za teoretickú. Nie je totiž podľa neho známe ani množstvo vírusu, ktorý sa môže nachádzať vo fekálnom materiáli, ani podiel aerosólov, ktoré obsahujú vírus, ani to, či je prípadný vírus v aerosóloch ešte infekčný, pričom neexistujú jasné dôkazy o fekálno-orálnom prenose.

"Autori štúdie však odporúčajú, aby sme kedykoľvek je to možné, mali sklopenú dosku, keď splachujeme, aby sme často čistili záchodovú dosku a všetky kontaktné plochy a po použití toalety si umývali ruky. Aj keď táto štúdia nedokázala demonštrovať, že tieto opatrenia zredukujú prenos vírusu SARS-CoV-2, fekálno-orálnou cestou sa prenášajú mnohé iné vírusy, takže tieto hygienické opatrenia sú dobré v každom prípade," skonštatoval.

Ste alegik? Pozrite si reportáž o koronavíruse a alergiách:

Súvisiace články