Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Meteorológovia varujú pred búrkami a povodňami, ohrozené sú tieto regióny
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred búrkami a povodňami, ohrozené sú tieto regióny

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa pre intenzívne búrky a zvýšené vodné hladiny pre región východného a stredného Slovenska. Výstrahy platia do večerných hodín.

V sobotu bude oblačno až zamračené, len ojedinele aj čiastočne zmenšená oblačnosť. Na mnohých miestach sa vyskytnú prehánky alebo dážď, na strednom a východnom Slovensku ojedinele búrky - aj intenzívne. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojej stránke.

SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa povodňovej aktivity pre viaceré okresy. V Trenčianskom kraji ide o okresy Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov a Považská Bystrica a v Žilinskom kraji o okresy Bytča, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žilina - sever a Žilina - Rajčanka.

„Vzhľadom na očakávané zrážky, lokálne intenzívne búrky a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uviedlo SHMÚ v správe.

Meteorológovia predpokladajú výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. Výstraha v uvedených okresoch platí platí dnes 20. júna od 11:13 do 22:00.

​Najvyššia denná teplota vystúpi na 19 až 24, v Trenčianskom, Žilinskom kraji a na hornom Spiši okolo 17 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 m bude okolo 11 stupňov. Fúkať bude slabý, v západnej polovici postupne severozápadný vietor s rýchlosťou 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v nárazoch miestami okolo 14 m/s (50 km/h). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Predpokladané množstvo zrážok je 2 až 15, ojedinele, najmä pri búrkach 15 až 40 mm.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy