Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Záchrana diviaka z historickej studne. Po 800 rokoch ju teraz zabezpečili
Zdielať na

VIDEO: Záchrana diviaka z historickej studne. Po 800 rokoch ju teraz zabezpečili

TOPOĽČIANKY / Do historickej studne na hrade Hrušov spadol diviak. Zviera zachraňovali lesníci spolu s ľuďmi, ktorí sa starajú o zrúcaninu. Studňa je v lese na odľahlom mieste. Keď do nej vošli, zistili, že už tam spadli aj iné lesné zvery. Po 800 rokoch ju pre istotu teraz zakryli.

V studni, ktorá má zhruba 800 rokov si mladého diviaka všimli okoloidúci turisti. Mláďa v studni bolo zrejme niekoľko hodín alebo dní. Vybral sa za ním lesník pomocou rebríka. Počas záchrannej akcie sa vytrvalo bránilo. Po niekoľkých minútach prasiatko bezpečne vytiahol von a pustili ho do voľnej prírody, Vyzerá to tak, že zviera presne vedelo kam má po záchrane utekať.

V minulosti do historickej studne spadla napríklad líška a našli tam pozostatky ďalšej zvery. Otvorenú studňu pre istotu teraz zabezpečili. Zrúcanina stredovekého hradu Hrušov stojí na kremencovom vrchu Skalka. O opravu múrov veží či paláca sa už roky starajú nadšenci z občianske združenia. "Stáva sa nielen krajším ale i bezpečnejším, a každý víkend privítame obrovské množstvo návštevníkov," dodal Jozef Blaho zo združenia Leustach. 

Hrad Hrušov rekonštruujú už 16 rokov. Pred časom obnovili aj delovú vežu.

Súvisiace články