Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čaká nás život plný sršňov, komárov a kliešťov. Hmyz aký sme dnes poznali, vyhynie
Zdielať na

Čaká nás život plný sršňov, komárov a kliešťov. Hmyz aký sme dnes poznali, vyhynie

SLOVENSKO / O desať rokov bude hmyzu o štvrtinu menej ako teraz, o 100 rokov vymizne úplne. To tvrdia niektorí svetoví odborníci. Podľa obrovskej štúdie, ktorá mala podrobnejšie mapovať hmyz, experti potvrdili, že hmyz síce ubúda, ale nie až v takom veľkom rozsahu. Niektoré druhy vymierajú rýchlejšie a iným sa, naopak, darí viac. Čo potvrdzujú aj ľudia z terénu. Napríklad darí sa komárom, kliešťom alebo sršňom. Naopak hynú včely a motýle.

Podľa novej štúdie za posledných 10 rokov klesla populácia suchozemského hmyzu zhruba o 9 percent. Na druhej strane, čo je potešujúce, stúpla populácia sladkovodného hmyzu na 11. "Tým, že sa začali viac chrániť vody v určitých oblastiach, znečistenie sa viac potlačilo, tak hmyz sa vracia," povedala ochranárka Petra Ježeková.

Ešte v minulom roku viacerí odborníci varovali pred apokalypsou, ktorá mala čakať hmyz. Odhadovali ročný úhyn okolo 2,5 percenta, čiže za 10 rokov štvrtina."Vedci sa na to pozreli znova a urobili najrozsiahlejšiu metaštúdiu, kde mali okolo 1 600 oblastí, z ktorých brali údaje," uviedla ochranárka.

Podľa nových záverov sa tempo úhynu týka viac-menej len suchozemského hmyzu. Nie ale vo všetkých oblastiach ani vo všetkých druhoch hmyzu.

Citeľný pokles zaznamenávame najmä pri opeľovačoch ako sú včely. Nielen tie v domácich úľoch, ale aj divo žijúce v rojoch a včely samotárky. Okrem nich aj čmeliaky majú na mále a najmä motýle. Vidieť pestrofarebného motýľa na lúke dnes, je oveľa vzácnejšie ako ešte pred 10 rokmi. "Čo sa týka suchozemského hmyzu, ten trpí najmä zmenami životného prostredia, urbanizáciou a tým, že krajinu využívame inak," dodáva Ježeková.

Nezanedbateľný podiel na úbytku populácie suchozemského hmyzu má určite aj dlhodobý trend vysušovania krajiny. Podľa názoru ochranárky, keby sme tú krajinu neodvodňovali, keby sme nerobili vysúšania a keby boli jazierka, mokrade, vodné prvky, tak by sa voda udržala. A keby sa udržala, pevnina by bola zelenšia. A keby sme navyše rozumnejšie hospodárili s plochami, hmyzu by bolo viac. "Naozaj na miestach, kde sme vysadili kvitnúce lúky, nekosené plochy, postavili hmyzie hotely, tak zrazu je tam toho hmyzu viac," povedala.

Vážnym problémom nie je len úbytok suchozemského hmyzu, ale aj jeho extrémna nerovnováha. Niektoré druhy vymierajú, ale iné sú zase premnožené. Či už drevokazný hmyz v našich lesoch, kliešte, osy, alebo komáre. Aby nebolo dosť, každoročne čelíme invázii Vijačky krušpánovej, ázijskému sršňovi, lienke a ďalším.
"Skúsenosť hovorí, že keď dáme tomu hmyzu priestor, tak sa sem môžu vrátiť aj vzácne druhy hmyzu," skonštatovala  ochranárka.

Rozhorčení majitelia nestačili veriť svojim očiam. Suseda im cez plot postrelila psa. Pozrite si video:

Súvisiace články