Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hľadáte novú prácu? Na tomto mieste ju nájdete oveľa ľahšie
Zdielať na

Hľadáte novú prácu? Na tomto mieste ju nájdete oveľa ľahšie

SLOVENSKO / Ak máte pocit, že vás v práci nedoceňujú a že je čas hľadať si novú kariérnu výzvu, ste na správnej adrese. V štúdiu Novín o 12 sme privítali hovorkyňu spoločnosti, ktorá sa venuje špeciálne pracovným príležitostiam. Spolu s ňou vás zavedieme na miesto, kde si z pracovných ponúk budete môcť vyberať.

Nezamestnanosť síce klesá, no počúvame čoraz častejšie, ako ekonomika klesá. Aká je situácia na pracovnom trhu? 

"Žijeme v dobe, kedy už každý rok neoznamujeme tu potešujúcu správu, ako sa opäť zvýšil počet pracovných ponúk, ako sme opäť zažili nový rekord, naopak, nachádzame sa v recesii, to znamená, že tých voľných pracovných miest je naozaj menej. Treba ale zdôrazniť, že nie je dôvod na paniku, stále je tých voľných pracovných miest dosť, stále tu vidíme odvetvia, ktoré rastú," uviedla hovorkyňa pracovného portálu Profesia.sk Nikola Richterová. 

Koľko voľných miest by človek našiel na vašom pracovnom portáli? 

"Momentálne je to okolo 4 000. Keď sa pozrieme, že koľko bolo pracovných ponúk zverejnených za prvé dva mesiace, tak to bolo vyše 22 000 pracovných miest, čiže nie je dôvod až na takú paniku. Neočakávame nejakú veľkú krízu, ktorá by prišla zo dňa na deň, ako to bolo práve možno tých desať rokov dozadu, ale treba priznať, že tá situácia sa trošku mení a ten uchádzač už nie je v takej výhode oproti tým zamestnávateľom," upozornila Richterová. 

Ako je to s vyjednávaním o výške platu, zverejnená suma v inzeráte je už konečná? 

"Stretávame sa s tým, že uchádzači si naozaj myslia, že to je jednoducho suma a ak chcem zarábať lepšie, tak už nemám tú šancu. Stretávame sa s uchádzačmi, ktorí si myslia, že už na pracovnom pohovore nie je možnosť si vyjednať alebo že sa ma ten personalista už ani nepýta, koľko budem zarábať, lebo som mal vidieť číslo v pracovnej ponuke. Je to otvorené, netreba sa riadiť iba tým jedným číslom. Keď uchádzač vidí pracovnú ponuku, ktorá ho zaujíma, ale možnože nie je úplne spokojný s tým platom, ktorý tam vidí, my mu odporúčame zareagovať, lebo tento plat sa ešte dá upraviť," odporučila Richterová. 

Nejde len o tradičné miesto pre výber nového zamestnania. Čo ešte festival práce ponúka? 

"Je to festival príležitosti a nie je to iba to miesto, kde nájdu uchádzači stánky zamestnávateľov a nič viac. My sa práve orientujeme na to, že naozaj nie sme vhodní iba pre nezamestnaných, ale ja pre ľudí, ktorí momentálne študujú alebo aj tých, ktorí prácu majú, ale chcú napríklad zistiť, ako si vylepšiť plat, ako správne napísať nový životopis. Máme veľmi veľa vzdelávacích prednášok, ako napríklad - aké sú správne argumenty, ktoré môžeme použiť pri vyjednávaní vyššieho platu, kedy je vhodné ísť za šéfom, ale práve aj to, že ako sa rozprávať možno aj na tom pracovnom pohovore, ako napísať životopis, venujeme sa aj motivačným listom," dodala Richterová. 

Viac sa dozviete vo videu vyššie. 

Súvisiace články