Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Unikátny prístroj: Zachrániť životy by mohol na cestách a aj železničných priecestiach
Zdielať na

Unikátny prístroj: Zachrániť životy by mohol na cestách a aj železničných priecestiach

BRATISLAVA / Tragické nehody na železničných priecestiach, či komplikácie na cestách, keď prichádza sanitka. To sú témy ktorým sa v našich spravodajských reláciách venujeme pravidelne. Existuje ale prístroj, ktorý to všetko môže vyriešiť a vynašli ho u nás na Slovensku.

"Zariadenie sa skladá z dvoch častí, z prijímača a vysielača. Autá s právom prednosti jazdy vyšlú signál a prístroj v bežnou aute začne svetelne a zvukovo signalizovať, že sa blíži," opísal špeciálny prístroj Juraj Eisler, spoluautor projektu. "Akonáhle auto vedľa prejde, signál sa stratí," dodal. 

Samotný prístroj vôbec nie je veľký. Prijímač sa bežne dá dať do elektrickej zásuvky v aute a vysielač by sa mal montovať do všetkých aut s právom prednosti jazdy. 

Môže tento prístroj fungovať vo vlaku?

Ako hovorí spoluautor projektu, toto zariadenie sa môže použiť aj na vlaky. "Vzdialenosť signálu je až 600 metrov, čiže vlak prichádzajúci k priecestiu vyšle signál a každý vodič to zaznamená," povedal Juraj Eisler. Nastavenie vzdialenosti sa dá nastaviť a treba to prispôsobiť jednotlivým zložkám, ktoré by ho mohli používať. 

Špeciálny prístroj je už vyskúšaný vo všetkých väčších mestách. "Najviac sme boli prekvapení, že to fungovalo aj v Rajeckej doline," priznal spoluautor projektu. 

Prístroj by mohol byť súčasťou nových áut

Projekt sa skladá z viacerých fáz, no autori projektu by chceli osloviť výrobcov áut, aby priamo prístroj montovali do svojich výrobkov. "Prišli by s modulom, ktorý by stíšil rádio a dali by tam kontrolku, ktorá môže vyzerať ako majáčik a bude priamo súčasťou auta," povedal k možnosti výroby nových áut Juraj Eisler. Zároveň dodal, že pri autách, ktoré to nemajú ešte v sebe, tieto prístroje nie sú viazané na operátora, čiže funguje pod iným kódovaním. 

Aj pri takomto problematicokom priecestí by novinka mohla pomôcť:

Súvisiace články