Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za polárnym kruhom. Mladá Slovenka sa zúčastnila arktickej expedície
Zdielať na

Za polárnym kruhom. Mladá Slovenka sa zúčastnila arktickej expedície

SLOVENSKO / Do štúdia sme si pozvali mladú ženu, ktorá pochádza z Levíc a študuje vo Francúzsku a v Japonsku. Ale hlavne – ako prvá Slovenka sa dostala do medzinárodnej arktickej expedície, ktorú viedol britský polárny bádateľ a environmentalista Robert Swan.

Záujem bol obrovský, na túto expedíciu sa prihlásilo vyše 5 000 ľudí. A medzi nimi aj mladá Slovenka. Patrícia Bátovská je jedinou Slovenkou, ktorá sa zúčastnila expedície na arktický pól. "Cieľom expedície je vzdelávať a motivovať mladých ľudí, aby prispeli k lepšej udržateľnejšej budúcnosti a správali sa ekologickejšie," vysvetlila. 

Cieľom je tiež rozvíjanie líderských schopností, aby ľudia potom vedeli šíriť tieto znalosti ďalej a nadobudnutie znalostí o eviromentalistike a možných riešeniach.  

Čo klimatické zmeny a Arktída?

"Všetko sa to tam topilo, v júli tohto roka sa topilo rýchlosťou 100 000 kilometrov za deň, čo v porovnaní s pár rokmi dozadu to bolo úplne iné, tie zmeny sú tam fakt viditeľné. Čo mňa osobne zarazilo, videli sme aj znečistenie plastmi, čo som tam osobne vôbec nečakala," skonštatovala Patrícia. "Tam to prináša Golfský prúd," dodala. 

Trasa expedície

Dobrodružnú cestu začala v nórskom Osle. "Potom sa odchádza za polárny kruh, kde tú cestu strávime na lodi a tam budeme pokračovať v učení praktických vecí," upresnila o programe Patrícia. 

Cieľom takéhoto dobrodružstva je vidieť na vlastné oči, ako klimatické zmeny ovplyvňujú našu planétu. "Arktída sa zohrieva dvakrát rýchlejšie ako ostatné časti Zeme. To posolstvo bude preto podľa mňa silnejšie, keď to uvidíme na vlastné oči," pokračovala Patrícia s tým, že expedície sa zúčastní 80 mladých ľudí z celého sveta a z rôznych odvetví. 

Cesta k expedícii

"Ja som sa o tomto projekte dozvedel cez absolventa mojej univerzity vo Francúzsku, ktorý sa na podobnej expedícii zúčastnil pred šiestimi rokmi. V škole robil prezentáciu o udržateľnom rozvoji a rozprával aj o tomto dobrodružstve," opísala Patrícia, ako sa o projekte dozvedela.

Na internete neskôr našla, že ďalšia expedícia sa uskutoční v roku 2019. Podala si teda prihlášku, ktorá pozostávala zo štyroch esejí o jej motivácii, pláne do budúcnosti v oblasti environmentalistiky a ďalších aspektov. "Potom som postúpila do druhého kola a po splnení ďalších krokov nasledovalo interview. O pár dní na to mi prišiel mail, že ma prijali. Nesmierne som sa tomu tešila a stále sa teším," doplnila Patrícia. 

Oba póly pešo 

Jeden z hlavných lídrov je Robert Swan, ktorý ako prvý človek pešo dosiahol oba póly. V roku 1984 podnikol expedíciu na Arktídu, kde mu cesta k dosiahnutiu Južného pólu trvala 70 dní a počas nej prešiel vyše 1 000 km bez vysielačky či iného spojenia. O tri roky neskôr, v roku 1987, sa vydal na expedíciu rovnakého charakteru na Severný pól. Cesta však bola náročnejšia kvôli topiacemu sa oceánu. To bol dôvod, prečo počas tejto expedície mali reálne obavy o svoj život.

To, čo Robert Swan zažil a videl počas svojich expedícií, ho viedlo k založeniu nadácie 2041, ktorá má za úlohu chrániť polárne regióny a poskytnúť riešenia na klimatické zmeny, šíriť povedomie a vzdelávať ostatných. 

Súvisiace články