Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Moderné technológie neobchádzajú ani cirkev. Milodary už kostoly prijímajú aj cez platobný terminál
Zdielať na

Moderné technológie neobchádzajú ani cirkev. Milodary už kostoly prijímajú aj cez platobný terminál

POĽSKO / Miništranta, ktorý vyberá drobné do zvončeka, má nahradiť platobný terminál, pomocou ktorého môžete platiť kartou, mobilom alebo inteligentnými hodinkami. Naši kolegovia nakrútili, ako novinka funguje.

Ide o akýsi elektronický zvonček – platobný terminál umiestnený pri vstupe do kostola nahradil už zastaralejšie kovové mince. Ľudia tak môžu do zvončeka prispieť kartou či mobilom. "Využívame moderné technológie, a tak sa dá prispieť kartou, cez mobil, ale aj inteligentnými hodinkami," priblížil katolícky kňaz Karol Sobczyk. 

V praxi to funguje veľmi jednoducho. Veriaci vezme iba svoju platobnú kartu, vloží ju do terminálu a následne si vyberie sumu, ktorú chce zaplatiť. "V Poľsku sa väčšinou platí kartou, a to najmä mladá a stredná generácia. Doba sa mení a my sa musíme prispôsobiť," skonštatoval Karol Sobczyk. 

Veriaci majú pritom na výber z niekoľkých prednastavených hodnôt, minimum je jeden zlotý, čiže asi 20 centov. Prispieť však môžu aj viac. "Už nepotrebujete hotovosť. Človek si vyberie koľko chce, zaplatí kartou a je spokojný s tým, že prispel na cirkev," poznamenal kostolník František. 

Na samotný elektronický zvonček majú veriaci rôzne názory. "Ja so sebou málokedy nosím hotovosť, a tak využívam ten automat. Je to naozaj dobrá vec," zhodnotil jeden z veriacich. "Človek nemá vždy pri sebe drobné a aspoň nemusíme ísť pred omšou do bankomatu. Je to dobrá vec," pridal sa ďalší. 

"Do nášho kostola chodí veľa ľudí - 1 000 až 1 500. A bežne ľudia stoja v rade a využívajú to," uviedol František. 

Potvrdenie o darovaní vám ale automat nevytlačí, maximálne pošle SMSkou. Dary pre cirkev sú totiž oslobodené od akejkoľvek dane. "Potvrdenie o zaplatení je voliteľné a môže prísť SMSkou. Nechceli sme, aby bol kostol plný papierikov," dodal Karol Sobczyk. 

Technologická novinka v nemocnici v Komárne je skokom do budúcnosti. Viac vo videu: 

Súvisiace články