Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Spolunažívanie rómskej menšiny a majority sa v niektorých oblastiach zhoršuje. Pomôcť majú nové opatrenia
Zdielať na

Spolunažívanie rómskej menšiny a majority sa v niektorých oblastiach zhoršuje. Pomôcť majú nové opatrenia

BRATISLAVA / Spolunažívanie majority a rómskej komunity nie je vždy ideálne. Zatiaľ, čo niektoré obce píšu úspešné príbehy, v iných je cítiť napätie. V rizikových oblastiach preto polícia prijíma zvýšené bezpečnostné opatrenia. Situácii zrejme nepomáhajú ani provokácie politických strán, ktoré využívajú konflikty na predvolebnú kampaň.

Koncom roka sa udiali hneď dve napadnutia. Vo Važci skupina ľudí dobila miestneho obyvateľa. V Richnave zas zaútočil na 60-ročnú ženu len 14-ročný chlapec. Všetci útočníci skončili vo väzbe, no eskalácia napätia neutícha. "Tento útok na Braňa bola už bodka za všetkým, čo sa tu dialo po minulé roky. Všetci sme zatvárali oči predtým, terba to riešiť," uviedol ešte v decembri švagor napadnutého muža. 

"Zväčša to vyplýva z toho, naozaj ta situácia je tam zanedbaná alebo konflikt medzi jednotlivými skupinami už je nejaký dlhší," skonštatoval Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády pre  rómske komunity. "My sme tam nezaznamenali okrem tých útokov, o ktorých sa rozprávame, žiadne iné ďalšie situácie, zatiaľ vyhodnocujeme, že je pokojná," zhodnotil viceprezident policajného zboru Róbert Bozalka. 

Polícia v krízových lokalitách zabezpečuje zvýšený počet policajtov ako aj "péemjéčkarov". V zálohe sú pripravené špeciálne útvary. V teréne pracujú starší referenti pre prácu v komunitách. Pre políciu je dôležitá práca s miestnymi komunitami.

Situácia nahráva niektorým stranám 

Na Slovensku sa v poslednom období udialo viacero násilností medzi rómskou menšinou a majoritou, čo je živnou pôdou pre viaceré politické strany pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami. No a v pozore sú aj policajné zložky.

Prím v tomto hrá ĽSNS, ktorá po správe, že v bitke či útoku je zapletený Róm, neváha do obce napochodovať s plamennými prejavmi. "Aby si niekto zbieral politické body na úkor chudobných Rómov, hlavne na východe Slovenska. To dobré svetlo ani na Kotlebu, ani na tých Rómov nevrhá. Pretože tam naozaj môže byť, môže padnúť iskra," poznamenal František Tanko, predseda Únie Rómov na Slovensku. 

"Vieme o tom, že by sa mali odohrať nejaké stretnutia na východe Slovenska. Tam budú realizované opatrenia zo strany Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, také, aby tam nedošlo k narušeniu verejného poriadku," dodal Bozalka. 

Priestor pre predvolebnú kampaň 

Kotlebova strana potvrdila, že plánuje stretnutia v Sečovciach a Trebišove, kde žije početná rómska komunita. "V oboch prípadoch sa jedná o štandardný míting našej strany, tak ako ich vykonávame po Slovensku desiatky. Takže nič neobvyklé. Úplne štandardné stretnutie s občanmi a voličmi," reagoval hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica. 

"Miestne prípady sa teraz spoja do jednej veľkej kauzy. Niektoré politické strany si robia kampaň na týchto nešťastných udalostiach," uviedol Ravasz. 

Jozef chcel darovať mužovi z osady oblečenie. Ten si okrem šiat zobral aj dobrodincovu peňaženku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy