Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najvyšší súd SR stále nemá svojho šéfa. Voliť ho budú opäť koncom januára, avšak s jednou zmenou
Zdielať na

Najvyšší súd SR stále nemá svojho šéfa. Voliť ho budú opäť koncom januára, avšak s jednou zmenou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Členovia súdnej rady vlani dvakrát neúspešne volili šéfa súdu. Nevydarenú voľbu ovplyvnilo podľa predsedníčky rady viacero faktorov. Ďalšie hlasovanie sa uskutoční koncom januára.

Neúspešné voľby nového predsedu Najvyššieho súdu SR neovplyvnila podľa predsedníčky rady Lenky Praženkovej politika, ale vystupovanie a úroveň kandidátov. Podľa nej sa aj v minulosti stalo, že uchádzači neboli zvolení na vrcholové posty v súdnictve na prvý alebo druhý raz.

"Situácia okolo nezvolenia nového predsedu najvyššieho súdu nie je výnimočnou. Stalo sa tak už aj v predchádzajúcich voľbách, keď sa volilo viackrát. Neúspech doteraz môže znamenať takmer vyrovnanosť kandidátov, alebo nezískanie väčšiny hlasov svojou prezentáciou, víziami či odpoveďami," informovala hovorkyňa súdnej rady Veronika Müller. 

O funkciu sa uchádzali v dvoch voľbách piati kandidáti, z nich boli štyri ženy a jeden muž. Naposledy rada vyberala medzi Jánom Šikutom a Alenou Šiškovou. Voľba nového šéfa alebo šéfky najvyššieho súdu sa uskutoční 27. januára. Novinkou bude verejné hlasovanie.

Na úspech potrebujú získať uchádzači minimálne desať hlasov členov súdnej rady z celkových osemnástich. Predsedom sa môže stať iba sudca najvyššieho súdu. "Prihlásiť kandidátov na post predsedu najvyššieho súdu môže člen súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, plénum sudcov najvyššieho súdu, sudca najvyššieho súdu a minister spravodlivosti," vysvetľuje Müller. 

Úspešného kandidáta následne posunie súdna rada prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorá zváži jeho vymenovanie.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy