Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Postupné vítanie príchodu nového roku 2020 vo svete
Zdielať na

Postupné vítanie príchodu nového roku 2020 vo svete

BRATISLAVA / A je tu nový rok 2020. Ako prví si ho už tradične o jedenástej hodine nášho času vychutnali obyvatelia Samoy a Vianočného ostrova. Veľkolepý ohňostroj už odpálili napríklad aj v austrálskom Sydney a to aj napriek ničivým požiarom, ktoré zúria v jeho okolí.

Slávnostný ohňostroj ako prví odpálili v novozélandskom Aucklande a na Fidži, či na ostrove Tonga. O hodinu neskôr si už štrngali v ruskom meste Anadyr, či na Tuvalu. Asi najväčšiu pozornosť si však vyslúžil tradičný ohňostroj v austrálskom Sydney.

Jeho organizáciu totiž potvrdili až na poslednú chvíľu. Mnohým obyvateľom mesta, sužovaného historickými požiarmi sa odpaľovanie ohňostrojov v čase, keď krajina bojuje s ohňom vôbec nepozdávalo. Starostka odpálenie ikonického ohňostroja obhajovala.

"Vďaka nemu o nás svet hovorí a je dôležitou súčasťou našej ekonomiky. Najdôležitejšie však je, že nás všetkých spája a pomocou neho môžeme osláviť to, čím sme," povedala starostka Sydney Clover Moore.

Ohňostroj pre mimoriadne okolnosti zrušilo viacero austrálskych miest na čele so samotnou Canberrou. Tento rok ho však neodpálili napríklad ani v Hongkongu. Miestne úrady ho pre protesty, ktoré ním otriasajú už dlhé mesiace nahradili svetelnou šou.

Naopak vo veľkom sa na koniec roka tradične pripravujú v New Yorku, kde v minulých dňoch otestovali odpaľovanie konfiet aj spúšťanie gule na Times Square. Tam dnes platia zvýšené bezpečnostné opatrenia, keďže policajti odhadujú, že sa na rozlúčke so starým rokom zúčastní okolo milióna a pol oslavujúcich ľudí.

Niektoré mestá sa vzdali ohňostrojov a uprednostnili pokojné a tiché oslavy. Inde upozorňujú na možné nebezpečenstvá:

Súvisiace články