Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Iba deväťročný Belgičan dostane bakalársky titul elektroinžiniera. Mimoriadne nadaných študentov máme aj na Slovensku
Zdielať na

Iba deväťročný Belgičan dostane bakalársky titul elektroinžiniera. Mimoriadne nadaných študentov máme aj na Slovensku

BRATISLAVA/BRUSEL / Má iba 9 rokov a už čoskoro dostane bakalársky titul elektroinžiniera. Belgičan Lauren Simons, ktorý ma IQ 145, tak prekoná doterajší rekord mladého Američana, ktorý titul získal v desiatich rokoch. Aj na Slovensku máme mimoriadne nadané deti. S chlapcom z Belgicka by to však vraj nemenili.

Laurent začal chodiť do školy keď mal 4 roky. V šiestich už bol stredoškolákom a vlani nastúpil na Univerzitu."Mojím snom do budúcnosti je vytvárať umelé orgány. Moji starí rodičia sú totiž srdcoví pacienti," povedal Laurent Simons. 

O výške svojho IQ nehovoria. No máme ich aj na Slovensku. V populácii sú približne 2 percentá detí nadpriemerne inteligentné. 

"130 je také bežné u deciek inteligenčne nadaných. Tieto naše určite toľko majú. V školách alebo triedach pre nadané deti je tak 150 - 160 a najviac na Slovensku u dieťaťa bolo nameraných 180 IQ," priblížila Darina Peterková, členka platformy Mensa a koordinátorka táborov pre nadané deti. 

"Sú deti, u ktorých ten vývin a to nadanie excelujú veľmi skoro, veľmi rýchlo a najčastejšie to býva matematické a hudobné oblasti," vysvetlila psychologička a riaditeľka Školy pre mimoriadne nadané deti Jolana Laznibatová. 

Nadpriemerné IQ má aj rektor Slovenskej technickej univerzity. Na škole si vie predstaviť aj podstatne mladších študentov. "Prijmeme každého študenta, ktorý má záujem, má motiváciu, ktorý sa teší z toho, že sa môže niečo naučiť," potvrdil Miroslav Fikar. 

Ak už, tak na Slovensku preskakujú deti ročníky najmä na základnej škole v prvých rokoch štúdia alebo na strednej škole. "My zastávame skôr takú koncepciu, že netreba urýchľovať ten vývin, ale treba nechať, nech ten potenciál detský pomaly dozrieva a aj deti nech osobnostne dozrievajú, aby mali čo najviac podnetov, aby sa potom až špecializovali," poznamenala Jolana Laznibatová. 

Matej sa už ako druhák ocitol medzi stredoškolákmi. "Pani riaditeľka ma pozvala a prednášal som študentom na gymnáziu. Bolo to o kombinatorike pravdepodobnosti," reagoval Matej. 

Pozrite aj podobný prípad. Ria má len 11 rokov a už študuje na Harvarde: 

Súvisiace články