Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zlá správa pre lyžiarov. Na svahoch je bielych miest zatiaľ málo
Zdielať na

Zlá správa pre lyžiarov. Na svahoch je bielych miest zatiaľ málo

TATRY / Lyžiarov nepotešíme. V Tatrách zatiaľ nie je na čom lyžovať. Namiesto snehu je na kopcoch zelená tráva. Biele je iba Skalnaté Pleso a Solisko. Takto vlani bola situácia o poznanie lepšia.

V niektorých tatranských strediskách sa už mala začať lyžiarska sezóna, počasie však lyžiarom vôbec nepraje. Zelenajú sa kopce i okolité lesy. Bielo je iba na miestach, ktoré sú poriadne vysoko. V Tatrách sa zatiaľ lyžuje jedine na asfalte.

Turisti vedia, že sem sa zima akosi nechystá, a tak aj oni prispôsobujú svoj výstroj aktuálnemu počasiu."Lyže som si nedoniesol so sebou, ale myslím si, že by bolo vhodné, aby sa trošku ochladilo," verí turista na Štrbskom Plese. 

Tu na solisku sa pred niekoľkými mesiaci pochovávala symbolicky zimná sezóna s nádejou, že to nepotrvá dlho a otvori sa opäť. Lebo minulý rok to o takomto čase vyzeralo oveľa lepšie.

Delá nestáli odložená na zelenej tráve a veľa roboty mali koncom novembra aj ratraky. "No tento rok je volajaký cely teplý, ale myslím si, že na budúci týždeň to už príde," odpovedal turista na Solisku. 

"Kým na Štrbskom plese máme poprašok, ktorý je tak zaujímavý len pre fotografov, v našom stredisku Mölltaler va Rakúsku máme už jeden a pol metra snehu," priblížil komunikačný manažér tatranských stredísk Marián Galajda. 

Opýtali sme sa teda meteorológa, či takéto výdatné sneženie dorazí aj k nám na Slovensko a hlavne, kedy to bude. "Zo štvrtka na piatok alebo potom skôr v piatok a v sobotu by mohlo na severe Slovenska slabo nasnežiť, ale bude to len v tých vyšších nadmorských výškach, takže iba tie najvyššie položené lyžiarske strediská troška toho prirodzeného snehu dostanú," potvrdil meteorológ Michal Hazlinger. 

A bolo by už veru načase, lebo lyžiari sa nevedia dočkať. Chcú oveľa viac ako iba skromný poprašok. 

Inú situáciu registrujú v susednom Rakúsku, sneh tam už odrezal viaceré obce od sveta: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy