Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Migranti vyliezli spod autobusu pred parlamentom: TV JOJ zisťovala, v koho rukách skončili a čo ich čaká
Zdielať na

Migranti vyliezli spod autobusu pred parlamentom: TV JOJ zisťovala, v koho rukách skončili a čo ich čaká

BRATISLAVA / Budú už pomaly dva mesiace odvtedy, čo vám TV JOJ priniesla exkluzívne zábery turistického autobusu, spod ktorého sa pred Bratislavským hradom vyplazili dvaja vysmädnutí migranti. Predpokladalo sa, že nastúpili v Bosne a Hercegovine a stiesnení v podvozku pretrpeli 10-hodinovú cestu. Prevzala ich cudzinecká polícia a my sme zisťovali, čo je s nimi, kde sú a aký osud ich čaká?

Bolo to 1. októbra 2019, na tomto mieste, keď na veľké prekvapenie vodiča spod autobusu vyliezli dvaja migranti. Svedok vtedajšej udalosti nakrútil priestor, v ktorom boli ukrytí a ako sa z neho vyslobodzovali. "Počul som krik českého šoféra autobusu, ktorý viezol čínskych turistov, ktorý sa rozčuľoval na to, že má niekoho pod autobusom po chvíli mu spoza zadnej nápravy vyliezli," opísal situáciu v tom čase svedok Ľubomír Ochotnícky. Turistický autobus išiel desaťdňovou okružnou trasou z Českej republiky, cez Rakúsko a štáty bývalej Juhoslávie, Maďarsko a naspäť cez Slovensko. Podľa svedka udalosti sa neželaní cestujúci mohli pripojiť práve v Bosne a Hercegovine, čo potvrdila aj polícia. "Cudzinci sú občanmi Maroka, na autobus, ktorým neoprávnene pricestovali na Slovensko nastúpili v Sarajeve v Bosne a Hercegovine," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

V podvozku autobusu teda mohli stráviť až 10 hodín. Po ošetrení záchranármi oboch migrantov prevzala cudzinecká polícia a odvtedy ich osud už nie je verejnosti známy. "Cudzinci boli administratívne vyhostení so zákazom pobytu na jeden rok,"  pokračoval Michal Slivka. Požiadali naše úrady o azyl, migračný úrad však ich žiadosti právoplatne zamietol ako zjavne neopodstatnené. "Následne požiadali o asistovaný dobrovoľný návrat prostredníctvom Medzinárodnej organizácie pre migráciu," dodal Slivka. 

V súčasnosti sa nachádzajú v zariadení pre cudzincov v Sečovciach, okres Trebišov, kde čakajú na vybavenie a overenie potrebných dokladov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy